U listopadskom hodu rastimo...

I ovogodišnji mjesec listopad protiče u znaku marijanskih pobožnosti. Zaufano i smjerno narod Božji moli krunicu, predaje otajstva svoga života Bogu i Majci Božjoj. Otajstva svoga života, svoje radosti, veselja, slavlja, žalosti, svjetlo i tamu predajemo Bogu, molimo ga za snagu i pratnju na životnom hodu, da nas očuva od materijalne, moralne i duhovne bijede. Duhovni život obogaćen je ove godine i novim nijansama. Neke su od njih – baš u ovom mjesecu, spomendani svetih papa Ivana XXIII. Dobrog i Ivana Pavla II. – Velikog.

Održava se biskupska sinoda, i opet će ovaj mjesec biti na njenom završetku obogaćen beatifikacijom pape Pavla VI. Sve nas to potiče da zastanemo i malo bolje promotrimo ponuđeno nam  duhovno bogatstvo. Uz uobičajene litanije Majci Božjoj, možda ponegdje i katkad budu izmoljene i litanije svetom Ivanu Pavlu II. Između ostalog u njima nalazimo i ove zazive:
Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!
Sveti Ivane Pavle II., Veliki Papa...
Sveti Ivane Pavle II., namjesniče Kristov na zemlji...
Sveti Ivane Pavle II., nasljedniče svetoga Petra...
Sveti Ivane Pavle II., poglavaru Crkve dvadesetog stoljeća...
Sveti Ivane Pavle II., koji si uveo kršćanstvo u treće tisućljeće...
Sveti Ivane Pavle II., koji si bio potpuno predan Gospi u znaku „Totus Tuus“...
Sveti Ivane Pavle II., ljubitelju svete krunice...
Sveti Ivane Pavle II., zagovorniče ekumenizma...
Sveti Ivane Pavle II., hodočasniče u Marijanska svetišta...

Svetac je, između ostalog, bio poznat kao ljubitelj i štovatelj Blažene Djevice Marije.
Naravno, da je njegov dugi i vrlo plodni, povijesni pontifikat, obilježen i Marijom. Dobra je prigoda osvrnuti se i na njegov nauk, nauk Crkve koji sada imamo pa i o molitvi krunice. Naime, svetac je bio proglasio  i Godinu  krunice, koju je otvorio sredinom listopada, točnije 16. listopada 2002. godine, kada nam je podario   apostolsko pismo »Krunica Djevice Marije« koje nas usmjerava da rastemo u shvaćanju i produbljivanju i ove molitve.
Istaknimo samo riječ da u krunici razmatramo i Kristovo lice s Marijom  (usp. Apostolsko pismo Krunica Djevice Marije, 3).“ 
Nema ljepšeg poziva nego razmatrati, gledati, kontemplirati Lice Milosrdnoga.  Zastati pred Njim, dopustiti Mu da i On nama nešto kaže.
U drugom čuvenom dokumentu o Majci Božjoj, sveti Ivan Pavao II. je napisao:»Ona je dakle blažena, jer je 'povjerovala' i svaki dan iznova vjeruje u svim iskušenjima i protivštinama…« ( Otkupiteljeva majka, br. 17).
U ovom »svaki dan iznova« predajemo Bogu i Gospi sva svoja odupiranja napasti malodušja, klonuća, obeshrabrenosti tako nam snažno nametnutima.
U listopadskom hodu rastimo u nepokolebljivosti i pouzdanju prema Majčinu zagovoru kako bi Bog i preko nas mogao ostvarivati svoje Kraljevstvo čije su nam prijeko potrebne značajke  između ostalog i   istina, život, pravda, ljubav i svetost kojih je svih u najvećem mogućem stupnju ostvarila naša Nebeska Majka.
vlč. Zvonimir Dudić-Badurina