ADRESA: Vatroslava Lisinskog bb 42 000 Varaždin
Voditeljica: s. Ljiljana Radošević
tel. 042/211-808    mob. 099/508-5-189
e-mail: ljiljana.radosevic.osu@gmail.com

 

Zgrada Duhovnog centra »Dom sv. AnÄ‘ele« je sagraÄ‘ena 1772. g. u rokoko stilu sa svodovima i stropovima sa štuko - dekoracijama i kao takva pripada u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.


U njoj su u 18. i 19. stoljeću bile razne uršulinske škole, a uglavnom su se tu školovale učiteljice iz cijele Hrvatske.
Nailazimo na dvije Kornelije Kukuljević, od kojih je starija bila supruga Ivana pl. K. Sakcinskog, i njihovu kćer Olgu, a unuka Ladislava, majka prof. Ladislava Šabana, ostala je do smrti povezana sa samostanom. Tu su tri plemenite Ištvanić, od kojih je Slava postala supruga Augusta Šenoe.
Iz rodbine ljekarnika i visokih vojnih dužnosnika, Maršića, bilo je u samostanskim školama 18 djevojaka. Jedna od njih je Marija, supruga Eugena Kumičića, koja je svojim djelovanjem zadužila hrvatsku ženu, kao i javna djelatnica Marija Jambrišak, prvo učenica, a onda učiteljica kod uršulinki. Redaju se sestra Eugena Kvaternika, Gabrijela, kćeri i supruga školskog nadzornika i stručnog pisca o školstvu Antuna Cuvaja i njegova brata, kćeri Velimira Deželića, europski poznata sopranistica Gabrijela Horvat, više Babićki-Đalskih, Jagićke, majka Ivane Brlić-Mažuranić, Henrijetta Bernath, i niz drugih divnih majki i odgojiteljica koje su redovnice s ljubavlju pratile na životnom putu. Taj je prosvjetno-odgojni rad započet na samom početku dolaska 1703. godine trajao do 1945., kada je u času ukidanja bilo više od 1200 učenica.
Komunističke vlasti su 1945. g. oduzele zgradu sestrama uršulinkama i otvorile u njoj državni Đački dom, a od 1960. godine služila je za medicinsku školu.
Godine 2006. vraćena je natrag samostanu, temeljito obnovljena i preuređena za potrebe duhovnih vježbi i raznih duhovnih susreta.
U prizemlju je Dječji vrtić »Sv. Uršula«.
Želimo vam da se u našem Domu ugodno osjećate i da doživite radost susreta s Bogom u svojim dubinama.

Neka vas u vašem životu na svim vašim putovima prati Božji blagoslov, zagovor naše nebeske Majke Marije i svete AnÄ‘ele.Zbog radova na ureÄ‘enju Školske zgrade, prostor Duhovnog centra je privremeno zatvoren za grupe.

Pogled na Dom s parkirališta


Skretanje prema Domu na parking


Ulica Vatroslav Lisinski