POVIJEST KIPA I POBOŽNOSTI MAJCI MILOSTI
U samostanu sestara uršulinki u Varaždinu već jako dugo štuje se kip Majke Božje s Djetetom Isusom pod nazivom Majka Milosti.     Kip potječe iz 15. st. Pronašao ga je jedan seljak kod oranja na svojoj njivi, odnio ga svome župniku, a župnik ga je povjerio redovnicama u uršulinskom samostanu u Varaždinu, koje su ga vrlo častile i s velikim se pouzdanjem utjecale Marijinom majčinskom zagovoru.

Naslov Majka Milosti dobio je u 20. st. kada je njegova velika štovateljica, uršulinka s. EvanÄ‘elista Muršić, zamolila Majku Božju da joj pokaže kojim imenom da je naziva. Odgovor je dobila u snu u kojem su s kipa padali papirići s natpisom: »Mater Gratiae« - Majka Milosti. Od tada je sestre časte pod tim imenom.
1999. godine, prvi varaždinski biskup, mons. Marko Culej, poželio je da kip iz samostanske klauzure bude prenesen u crkvu na čašÄ‡enje vjernicima. Tako je, 21. ožujka iste godine, kip blagoslovljen i postavljen u samostansku crkvu.
Marija je Majka Milosti, jer se u njoj utjelovio i od nje rodio Isus Krist naš Spasitelj, najveća Božja Milost za nas grešne ljude. Umirući na križu, Isus nam je ostavio Mariju za našu Majku.
Zato joj se smijemo utjecati kao Isusovoj i svojoj Majci – Majci Milosti.
Blagdan Majke Milosti slavi se 8. svibnja.

Zašto možemo Blaženu Djevicu Mariju zvati MAJKOM MILOSTI? Najveća MILOST koju smo primili od Boga jest njegov Sin, naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist, a On se utjelovio i rodio od Bl. Djevice Marije i tako je ona postala MAJKOM MILOSTI. Osim toga, Isus je s križa Mariju dao nama za Majku i ona je po tome najveća MILOST, koju nam je Isus iskazao nakon što nam je dao samoga Sebe. Tako je Marija MAJKA MILOSTI: kao Isusova Majka i kao naša Majka. Povjerimo joj se potpunoma, s Božjim darovima koje smo primili, sa svojim slabostima i nemoćima, brigama, željama i nastojanjima, uspjesima, sa svojim radostima i bolima, strahovima i razočaranjima. Povjerimo joj svoju prošlost i budućnost. Povjeravajmo joj sve one s kojima smo povezani na bilo koji način, sve poznate i nepoznate – čitav svijet, jer smo si u Isusu Kristu svi braća i sestre i prema tome i djeca Marijina, djeca MAJKE MILOSTI. 

Blagdan Majke Milosti slavi se 8. svibnja, a svakog 8. u mjesecu u 17:30 zajednička krunica i prilika za ispovijed, a u 18:00 sveta Misa.

MOLITVE MAJCI MILOSTI

Bože, naš dobri Oče! Ti si htio da Blažena Djevica Marija rodi svijetu Početnika milosti, tvoga ljubljenog Sina Isusa Krista. Htio da ona u Crkvi vrši majčinsku službu zagovaranja i praštanja, milosti, pomirenja i mira. Daj da nam njezin majčinski zagovor izmoli milosti koje su nam potrebne da živimo kao tvoja vjerna djeca i da postignemo vječnu sreću u nebu. To te molimo po zaslugama tvoga ljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista. Amen.

Presveta Djevice, Majko Milosti! Ti si od Boga primila najveću milost kad si postala Majkom Sina Božjega, Isusa Krista. Tvoj božanski Sin darovao te je nama za Majku. Molimo te, izmoli nam milost žive vjere, nepokolebljivog pouzdanja i vjerne ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Zagovaraj nas u svim našim potrebama (posebno…). Izmoli nam milost ustrajnosti u dobru, po zaslugama Isusa Krista, Gospodina našega. Amen.

(Priredila s. Ancilla Presečki, odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Varaždinu br. 415/2002.)

Sva čudesna uslišanja javite u samostan u Varaždinu.

Ukoliko želite devetnicu Majci Milosti, potražite je na stranici klikom na OVDJE