»U ovom životu mi ne možemo činiti velike stvari. Možemo samo činiti male stvari s velikom ljubavlju.« (bl. Majka Terezija)

Tko je to sveti čovjek? Sveta žena? Može li se i danas postati svet ili je to priča iz prošlosti?

»Svetac nije bezgrešan čovjek, bez slabosti, čovjek koji ne podliježe kušnjama, nego je svetac netko tko zna uzeti Boga za ruku, ima odvažnosti uistinu se zagledati u sebe i uvidjeti svoju nesavršenost, ali istodobno ima povjerenja u Boga, u Njegovo milosrđe, te uspijeva, natoč vlastitim slabostima, izvući iz sebe svu skrivenu ljepotu koja je samo zrcalna slika Božje ljepote. Svetac vrlo čvrsto hoda po zemlji, muči se s raznim problemima, bori se sa svojim slabostima, a istodobno je pun nade. Možemo ga usporediti s vrčem u koji Bog ulijeva svoju milost. Svetac je čovjek koji tu milost danomice prihvaća i nosi u svijet.« (sv. Ivan Pavao II.)

Tko su to sveci? Neke će nam odgovore dati i »Youcat«.

»Sveci su osobe ražarene Duhom Svetim; u Crkvi drže upaljen Božji žar. Sveci su bili za svojega zemaljskog života žarki, zarazni molitelji. U njihovoj se blizini lako moli. Svecima se ne smijemo nikada klanjati, ali ih smijemo na nebu zazivati da se pred Božjim prijestoljem zauzimaju za nas. Oko velikih svetaca stvorile su se i posebne škole pobožnosti (-duhovnosti) koje, poput boja u spektru, sve upućuju na čistu Božju svjetlost... (...) Smisao našega života jest da se u ljubavi sjedinimo s Bogom, da posve odgovorimo onomu što Bog želi s nama. Trebamo Bogu dopustiti da 'živi svoj život u nama' (Majka Terezija). To znači biti svet.« (Youcat, br. 497. i 343.)

»Čovječe pazi                                       
da ne ideš malen                              

ispod zvijezda!                                   

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajao od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde.«

(Antun Branko Šimić, Opomena)

»Budite na čast Isusu Kristu.« sv. Anđela