Mladi za nova duhovna zvanja

U subotu, 10. svibnja 2014., u Svetvinčentu je, povodom 51. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja održano hodočašće i molitveno bdijenje uoči Nedjelje Dobrog Pastira. Organizator je Vijeće za zvanja Porečke i Pulske biskupije na čelu sa preč. Rikardom Lekajem. Geslo susreta je bilo „Mladi za nova duhovna zvanja“ Skupine mladih su tijekom dana pješačile - hodočastile prema Svetvinčentu iz raznih dijelova biskupije.

Opširnije...

Festival Dobrog Pastira 2014. g.

Na samu Nedjelju Dobrog pastira 11. svibnja u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata i Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije održan je festival na kojem tradicionalno nastupaju zborovi i sastavi mladih, te se promiče važnost i vrijednost duhovnog poziva. Domaćin je festivala i ove godine bila župa sv. Fabijana i Sebastijana sa svojom župnom crkvom Dobrog Pastira koja je sa župnom zajednicom na čelu sa župnikom preč. Mijom Horvatom pružila dobrodošlicu izvođačima iz raznih krajeva Varaždinske biskupije.

Opširnije...

Poruka pape Franje za 51. Svjetski dan

Molitve za duhovna zvanja

Draga braćo i sestre!
1. U Evanđelju se kaže da "obilazio je Isus sve gradove i sela… Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: 'Žetve je mnogo, a radnika malo'" (Mt 9, 35-38). Te nas riječi iznenađuju jer svi znamo da najprije treba orati, sijati, obrađivati, da bi se poslije, kada za to dođe vrijeme, moglo ubrati bogatu žetvu. Isus naprotiv kaže da "žetve je mnogo". Ali tko je to radio da je urod tako obilan? Odgovor je samo jedan: Bog. Očito je da je njiva o kojoj govori Isus čovječanstvo, a njiva smo mi. A plodonosni rad koji daje "obilje ploda" je Božja milost, zajedništvo s njim (usp. Iv 15, 5). Molitva koju Isus traži od Crkve je molitva da se poveća broj onih koji su u službi njegova Kraljevstva.

Opširnije...

»Krist nas poziva na velika djela«

Euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici i svečanom akademijom u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu proslavljen je u četvrtak 8. svibnja, uoči nedjelje Dobroga pastira, 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koji su zajedno organizirali Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, Povjerenstvo za zvanja pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica i Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.

Opširnije...

Festival Dobroga Pastira 2013.g.

I ove godine, četvrta uskrsna nedjelja ili nedjelja Dobrog Pastira (21. travnja 2013.) obilježava se kao svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

Ovogodišnji istoimeni festival s temom „Zaodjenite se u djela ljubavi“ (usp. Kol 3,12) okuplja ove zborove i pjevače: zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole biskupa iz Koprivnice, zbor mladih “Agape” iz župe Sv. Marije Magdalene (Kneginec), zbor mladih “Stepinčeva mladež” Župe blaženog Alojzija Stepinca iz Koprivnice, "Frama" Varaždin, zbor mladih župe Belica, vokalni ansambl “Sakcinski” iz Ivanca, zbor mladih “Eshaton” župe Močile, Martinu Tomas, Bernardu Brunović i Antonia Tkaleca. Festival počinje u 16 sati u varaždinskoj crkvi Dobrog Pastira. Pozivamo, dođite na Festival  koji je molitva za duhovna zvanja obučena u notno ruho.

Opširnije...

Poruka uz nedjelju Dobroga Pastira

MONS. DR. MARIN BARIŠIĆ, nadbiskup metropolit splitsko-makarski
Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja
DUHOVNA ZVANJA – PROROŠTVO NADE
Poruka uz nedjelju Dobroga Pastira

Poštovana braćo i sestre!
1. Prigodnu poruku u Godini vjere „Zvanja su znak nade utemeljene na vjeri“, uputio nam je već prije Benedikt XVI., a jubilarni 50. svjetski dan molitve za duhovna zvanja slavimo s novim rimskim biskupom papom našim Franjom. Nedjelja Dobroga Pastira je zajednička molitva Gospodaru žetve da nastavi slati radnike u žetvu svoju. Duhovna zvanja su radost i nada vitalne Crkve, pokazatelj vjere i ljubavi naših župnih i biskupijskih zajednica, znak zdravlja obitelji i ujedno znak budućnosti i nade humanijeg društva.

Opširnije...

Hodočašće za duhovna zvanja u Svetvinčenat

Porečko-pulska biskupija, pod vodstvom vlč. Rikarda Lekaja, povjerenika za pastoral duhovnih zvanja u biskupiji, uz Dan duhovnih zvanja, organizira hodočašće u Svetvinčenat na molitvu i bdjenje.Na hodočašće će se uključiti mladi iz Rovinja sa s. Andrejom, uršulinkom.

Opširnije...

Festival Dobroga Pastira 2012.g.

Ovogodišnji festival bio je uoči predstojeće Godine vjere posvećen prvoj novozavjetnoj vjernici, Blaženoj Djevici Mariji

Varaždin, (IKA) - Već tradicionalni festival Dobrog Pastira, kojeg organiziraju Ured za pastoral duhovnih zvanja i Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, i ove je godine priređen 29. travnja, upravo na Nedjelju Dobrog Pastira kada je Crkva obilježavala 49. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja. U toj je prigodi Varaždinska biskupija i ove godine okupila sastave i zborove mladih na susretu na kojem su molitva i izrazi žive vjere zaodjenuti u notno glazbeno ruho. Ovogodišnji festival bio je uoči predstojeće Godine vjere posvećen prvoj novozavjetnoj vjernici, Blaženoj Djevici Mariji, uz temu "Marija – blažena što povjerova!".

Opširnije...

Proslave Dana duhovnih zvanja 2012.g.

Molitveno bdijenje i prigodni program uz 49. Svjetski dan molitve za zvanja

Zagreb, 26. travnja 2012.
Euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali u 18 sati koje će prdvoditi
mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.
Predstava “Čovjek koji se zvao Četvrtak. Noćna mora” u izvedbi bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u dvorani 'Vijenac' na Kaptolu, s početkom u 19:30 sati.

Opširnije...

Svjetski dan duhovnih zvanja 29. 04. 2012.g.

Poruka pape Benedikta XVI. za 49. svjetski dan molitve za zvanja
Tema: Zvanja su dar Božje ljubavi
Draga braćo i sestre, Svjetski dan molitve za zvanja, koji će se slaviti 29. travnja 2012., na Četvrtu uskrsnu nedjelju, poziva nas razmišljati o temi: Zvanja su dar Božje ljubavi. Izvor svakog savršenog dara je Bog ljubavi – Deus caritas est: "tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu" (1 Iv 4, 16). Sveto pismo opisuje povijest te praiskonske povezanosti Boga i čovjeka, koja prethodi samom stvaranju. Sveti Pavao, kada piše kršćanima iz grada Efeza, uzdiže himan zahvaljivanja i hvale Ocu, koji neizmjernom dobrohotnošću, kroz stoljećâ ostvaruje svoj sveopći naum spasenja, koji je naum ljubavi. U Sinu Isusu – kaže Pavao – on "nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim" (Ef 1, 4). Bog nas je ljubio i "prije" nego smo nastali! Nošen isključivo svojom bezuvjetnom ljubavlju, on nas je "načinio ni od čega" (usp. 2 Mak 7, 28) da nas privede punini zajedništva sa sobom.

Opširnije...