Devetnica uz blagdan sv. Marije od Utjelovljenja 21. - 29. 4

Sv. Marija od Utjelovljenja Martin-Guyart (1599. – 1672.), uršulinka iz Toursa, stigla je u Québec 1. kolovoza 1639. da u Americi osnuje prvi uršulinski samostan. Kao velika mistikinja i odgojiteljica imala je jednako velik utjecaj i na Francuze i na Indijance, na bogate i siromašne, na velike i male te novoutemeljene kolonije u kojoj je postala svima sve. Bossuet ju je nazvao »Terezijom Novoga svijeta«, a Kanada joj pridaje dvostruki naslov: »Majka kanadske Crkve« i »Majka domovine«. Napisala je »Svjedočanstvo«, i ta se knjiga može nabaviti u Izdavačkoj kući Sympozium. Blagdan se slavi 30. travnja

Opširnije...

Stepinčevo

Lepoglavska priča
"Navik on živi ki zgine pošteno."  Frano Krsto Frankopan

U Lepoglavi, u Hrvatskom Zagorju
Gdje nekoć Hrvat čekao mile slobode ''Zorju''
Koči se ogromna tvrđa... Petsto godina broji!
Ne izjede ju vrijeme, tuča, ni grom ni hrđa,
Stoljeća klize, ona prkosno stoji.
I kao sijeda baka glava joj mudra, stara,
Pamti uljeze, bitke i monarhije:
Turčina, Habsburgovca i lukavog Mađara,
I tko sve za Hrvatskom ruku pružao nije
Jer htjede svaki Vrag na tuđi sjesti prag.

Opširnije...

Nedjelja Božjeg Milosrđa

Sveta Faustina Kowalska (Glogowiec kraj Lodza, Poljska, 25. kolovoza 1905. - Krakow, 5. listopada 1938.) – katolička svetica.

Rođena je 1905. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju Naše Gospe od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim samostanima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne milosti poput dara kontemplacije, skrivene stigme,apsolutne intuicije, proricanja,prostorno i vremenski udaljene vizije,pogotovo umirućih grešnika, čitanje u ljudskim srcima, mistične zaruke sa Spasiteljem, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s Bogom na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa i veliki molitelj za spas grešnika koje nije nikada ispuštala iz svojih molitava i prošnji samom Isusu.Isus je nadahnuo sv. Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: slika milosrdnog Isusa s potpisom: "Isuse, uzdam se u Tebe".Ta čudotvorna slika koju je sam Isus osobno zahtijevao da se naslika po napucima sv.Faustine i raširi po cijelome svijetu,je jedna njegova vizija kojom se često prikazivao Faustini,a prikazuje milosrdnog Isusa iz čijeg srca izlaze zrake u vidu krvi i vode i izlijevaju se na cijeli svijet.Sam Isus je obećao štovateljima ove slike i ove pobožnosti:"Obećavam da se duša koja bude štovala ovu sliku neće izgubiti.

Opširnije...

Dan nezavisnosti

Dan domovinske nezavisnosti
Postoje posebne riječi koje uzbibaju čovjekovu dušu i nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Jedna od njih je i riječ domovina.

Opširnije...

Blagdan sv. Cecilije

1. Cecilijo, Duh i zaručnica govore:
o dođi, Gospodine Isuse!
Cecilijo, dođi zaručnice Kristova!
Tvoj zaručnik, evo uskoro će doć'.

Opširnije...

Kako se čuva ljubav?

Majka i dječak šetaju plažom… U jednom trenutku dječak upita: »Mama, kako se čuva ljubav?«
Mama ga pogleda i odgovori: »Uzmi malo pijeska i stisni šaku…«
Dječak stisne šaku i što je više stiskao, to je više pijeska curilo iz nje…
»Ali mama, pijesak mi bježi….!!!!«

Opširnije...

»Evo Zaručnika! Iziđite mu u susret...« Mt 25,6

SVJETILJČICE MALA

Ne boj se, svjetiljčice mala

gori svojim sjajem
gori idealima

Opširnije...

Blagdan Svih svetih

»Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko. Samo Isus ima pravi odgovor na vaša očekivanja.« bl. papa Ivan Pavao II.

»Sport konstruktivno pridonosi harmoniji i kompletnom razvoju čovjekova tijela i duše. Sport je škola unutarnje ravnoteže.« bl. papa Ivan Pavao II.

Opširnije...

Misao za danas

»Samo se danas neću bojati. Osobito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobrotu. Dano mi je dvanaest sati za dobra djela. Obeshrabrila bi me pomisao da ih moram činiti cijeli svoj život.« (bl. Ivan XXIII.)

Opširnije...

Priča o pogreškama

PRIČA O POGREŠKAMA

Nedavno sam od prijatelja čuo priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosječnih osoba. Što ga je to toliko uzdiglo od svih drugih? Odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, uzrok tome jedan događaj koji se dogodio u njegovoj drugoj godini.

Opširnije...