Priča o pogreškama

PRIČA O POGREŠKAMA

Nedavno sam od prijatelja čuo priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosječnih osoba. Što ga je to toliko uzdiglo od svih drugih? Odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, uzrok tome jedan događaj koji se dogodio u njegovoj drugoj godini.

Naime, pokušavao je dohvatiti plastičnu bocu mlijeka iz frižidera, ali boca je bila klizava, pa mu je ispala iz ruku, a sve se mlijeko prolilo po podu. Čitavo more mlijeka!
Kada je mama ušla u kuhinju, umjesto da viče ili ga kazni, samo je rekla: »Roberte, kakav si veliki i prekrasan nered napravio! No, šteta je već učinjena. Želiš li se malo poigrati u mlijeku prije nego što ga počistimo?!« To je i učinio. Nakon nekoliko minuta mama je opet predložila: »Znaš, Roberte, svaki put kada napraviš ovakav nered, moraš ga i počistiti i sve vratiti kako je i bilo. Što misliš da to sada i uradimo? Uzet ćemo spužvu, ručnik ili krpu. Što bi ti najviše volio?« On je izabrao spužvu, pa su zajedno počistili nered.
Mama je zatim rekla: »Znaš, ovo što smo vidjeli je propali pokušaj nošenja velike boce mlijeka dvjema malenim ručicama. Hajdemo sada u dvorište napuniti bocu vodom i vidjeti možeš li otkriti kako ju nositi bez prolivanja.«
Maleni je dječak naučio da je to moguće ukoliko objema rukama uhvati bocu pri vrhu.
KAKVA DIVNA LEKCIJA!
Naučnik je dodao da je još u tom trenutku shvatio da se ne treba bojati pogrešaka. Već suprotno od toga – da su pogreške samo dobra prilika za saznavanje nečega novog.
To je i suština naučnih eksperimenata. Čak i ukoliko eksperiment »ne uspije«, uvijek možemo naučiti nešto vrijedno iz toga.
Nepoznat autor