Nedjelja Božjeg Milosrđa

Sveta Faustina Kowalska (Glogowiec kraj Lodza, Poljska, 25. kolovoza 1905. - Krakow, 5. listopada 1938.) – katolička svetica.

Rođena je 1905. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju Naše Gospe od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim samostanima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne milosti poput dara kontemplacije, skrivene stigme,apsolutne intuicije, proricanja,prostorno i vremenski udaljene vizije,pogotovo umirućih grešnika, čitanje u ljudskim srcima, mistične zaruke sa Spasiteljem, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s Bogom na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa i veliki molitelj za spas grešnika koje nije nikada ispuštala iz svojih molitava i prošnji samom Isusu.Isus je nadahnuo sv. Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: slika milosrdnog Isusa s potpisom: "Isuse, uzdam se u Tebe".Ta čudotvorna slika koju je sam Isus osobno zahtijevao da se naslika po napucima sv.Faustine i raširi po cijelome svijetu,je jedna njegova vizija kojom se često prikazivao Faustini,a prikazuje milosrdnog Isusa iz čijeg srca izlaze zrake u vidu krvi i vode i izlijevaju se na cijeli svijet.Sam Isus je obećao štovateljima ove slike i ove pobožnosti:"Obećavam da se duša koja bude štovala ovu sliku neće izgubiti.

Već na ovome svijetu obećavam joj pobjedu nad neprijateljima,posebno pak u smrtnom času." svetkovina Božjeg milosrđa na prvu nedjelju nakon Uskrsa, krunica Božjeg milosrđa, molitva u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa spadaju joj u najveća djela kojima je zadužila čovječanstvo i stekla ststus svetosti. Isus joj se ukazivao gotovo kroz cijeli redovnički život,sve do smrti o čemu je pisala u knjizi: „Dnevnik Faustine Kowalske”, i nevjerojatna je ostavština ljudima do kraja svijeta. Pisanju knjige se opirala i u svojoj poniznosti je nije htjela pisati,ali na inzistiranje samog Isusa je bilježila njihove razgovore u 5 "malih bilježnica"kako ih je sama zvala.U modernom dobu nisu zabilježena tako detaljno toliko redovita i živa mistična iskustva sa samim Spasiteljem kao tamo,i mistično stanje ljudskog duha,što se vidi i iz nevjerojatnih pjesama koje lakoćom piše neuka,jedva pismena žena sa sela.Tamo joj je Isus između ostalog prorekao i II. svjetski rat i dolazak pape Wojtyle(Ivana Pavla II)kao "sjajne zvijezde s Istoka".Prenijela nam je i vrijedno i značajno iskustvo pakla i nečastivog koji joj se također ukazivao više puta kao i svim svecima i misticima.Isus je tamo preko nje znakovito podsjetio i na otajstvo Uskrsa:"Bolje da pola sata razmatraš moju Muku,nego mrtvljenja i molitvene ure cijeloga dana!" Boravila je u brojnim samostanima svoje Kongregacije, najviše je bila u Krakowu, Płocku i Vilniusu. Obavljala je i poslove kuharice, vrtlarice i vratarice. Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, 5. listopada 1938.Prijateljstvo i intima sa Isusom,kao i jasnoća smisla patnje vide se veličanstveno u času njene smrti kada je,umiravši dugo i mučno od tada neizlječive tuberkuloze na kraju uzviknula:"Gospodine,nadišli ste sva moja očekivanja!"Papa Ivan Pavao II. proglasio je Faustinu, blaženom 18. travnja 1993., a svetom u Rimu 30. travnja 2000. riječima: „Krist te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe".Potaknut mističnim napucima iz knjige sv.Faustine,Ivan Pavao II je ustanovio blagdan božanskoga milosrđa na Bijelu nedjelju na koju je i blaženo umro 2005.kao predvodnik i najveći štovatelj pobožnosti MSI.

Zaštitnica je djece, siromašnih obitelji, kućnih pomoćnica, kuharica i kuhara, vrtlara, portira, djevojaka i mladića koji žele u samostan te poljskog grada Lodza. Spomendan joj je 5. listopada.