SA SVETIM PAPOM U SRCU BOŽJEM

Sveti papa Ivan Pavao II. je s velikom ljubavlju i mističnim zanosom razmatrao Litanije Srca Isusova od 1985. do 1989. godine u pojedine nedjelje.
Još prije toga poručio je mladima u Francuskoj 1.6. 1980: »Mladi, uzdignite još češće oči prema Isusu Kristu! …Promatrajte Čovjek-Boga, čovjeka s probodenim Srcem! Ne bojte se! Isus nije došao osuditi ljubav, nego osloboditi je od raznih dvosmislenosti i patvorina. …Gospodin šapuće svakome od vas: daj mi svoje srce… Očistit ću ga, dati mu snage, upraviti prema svima kojima je potrebno… Ljubav zahtijeva da međusobno dijelite što imate!«

Ovaj lipanj možemo započeti s njime, njegovim riječima. Njegova razmatranja su duboka i sržna, čitamo ih na hrvatskom jeziku zahvaljujući maru oo. Isusovaca. Objašnjeni su nam, i možda ponekad nerazumljivi zazivi, a i o njihovu značenju pozvani smo razmatrati.
Govoreći tako o zazivu Srce Isusovo, željo bregova vječnih, Sveti Otac razmišlja o svijetu koji je »daleko od želje za Srcem Isusovim.« Taj je svijet dospio u ropstvo grijeha (GS 2). Istodobno, dodaje papa taj isti 'svijet' pozvan je na život po ljubavi Stvoritelja i ta ga ljubav trajno podupire u postojanju.
Neka nam ovoga lipnja prepunog blagdana blizu budu i ove svečeve riječi: »Samo Duh Sveti može pred nama otvoriti tu puninu 'unutarnjega čovjeka', koji ne smije biti zaokupljen samo onim što prolazi nego se mora ukorijeniti i utemeljiti u onoj ljubavi koja ne prolazi. Ta se ljubav objavljuje u ljudskom Srcu njegova Sina.«
U snazi Srca podigli i mi oči iznad prolaznoga!
(Zvonimir Badurina-Dudić)