»Tiho, ljudi, tiho…« božićna rapsodija

Božićna rapsodija kao uvod u misno slavlje Rođenja Isusovog...

»Tiho, ljudi, tiho…«

♫: Tiho, ljudi, tiho, sveta ide noć! (Damjana Kolednjak, solo)
melodija se nastavlja tiše za vrijeme čitanja…

ČITAČ 1.: Tiho… jer sveta započinje noć…
Tiho… jer Bog će na zemlju doć'…

♫: Tama je svud (419) 1,2 (zbor)

ČITAČ 1.: Kerubini i serafini su klicali… jer Nebo je znalo… i zvijezde su neobičnije sjale… i priroda je znala… i travka i cvijet… a čovjek?

ČITAČ 2.: Probuditi ga treba jer se od čekanja umorio. Zatvorio je sva vrata… izgubio nadu da će ipak doći… uvjerio samoga sebe kako više nema smisla čekati… uklonio je toplinu ljubavi, ugasio mnoga obiteljska ognjišta… čovjek se dao prevariti i na koncu izgubio vjeru… Probuditi ga treba…

ČITAČ 3.: »Na visoku se uspni goru, glasniče radosne vijesti! Podigni snažno svoj glas, glasniče radosne vijesti! Podigni ga, ne boj se, reci judejskim gradovima: 'Evo Boga vašega! Gle, Gospodin Bog dolazi…!'« (Iz 40,9)

♫: Tiho, ljudi, tiho, sveta ide noć! Spasitelja svijeta slavit treba poć' (Damjana Kolednjak, solo)

ČITAČ 1.: Anđeli su klicali… jer Nebo je znalo… i zvijezde… a čovjek? Taj poseban stvor dao se prevariti da bez vjere može rađati djecu, odgajati nove naraštaje i pod izlikom slobode, zarobio je samoga sebe u beznađe zatvorenih vrata… počeo stvarati novi svijet sa srcima bez ljubavi i topline, sa licima bez osmijeha…

♫: Tiho, ljudi, tiho, sveta ide noć! Spasitelja svijeta slavit treba poć'. Dragi mali Božić sići će međ nas da nam svima pruži, utjehu i spas! (Damjana Kolednjak, solo)

ČITAČ 2.: Da, i danas silazi i kuca na vrata - tvoja i moja… prolazi hladnim ulicama našega grada… zaviruje u najtamnije predjele naših srdaca jer želi zapaliti ljubav, probuditi nadu, otvoriti vrata vjere koja vode u život zajedništva s Njime… (usp. Dj 14,27)

ČITAČ 3.: Evo ga, dolazi, prelijeće brda, preskakuje brežuljke… evo ga za našim zidom, gleda kroz prozore, zaviruje kroz rešetke… Miris najboljih mirodija, ulje razlito ime je njegovo… (usp. Pj 2,8b.9b; 1,3)

♫: Tiho, ljudi, tiho, sveta ide noć! Majka Djeva čista u Betlem će doć'. (Damjana Kolednjak, solo)

ČITAČ 1.: Zar u Betlehem…?! Tu najmanju Judinu kneževinu…?

♫: Raduj se, o Betleme (1,2)

ČITAČ 2.: On zaista dolazi… u tvoje i moje srce jer ga želi zagrijati nadom, zapaliti vjerom, ispuniti ljubavlju…

♫: Tiho, ljudi, tiho, sveta ide noć! Majka Djeva čista u Betlem će doć'. Nebom će odzvanjat anđeoski glas, rodit će se Isus, zemlji donijet spas! (Damjana Kolednjak, solo)

ČITAČ 3.: Da, neka večeras u tvom i mom srcu plam topli tinja, jer sjaj tople zvijezde seže do nas…
Još uvijek pravih ljudi ima što vjeruju u spas!
Neka cijeli ovaj svijet sja u mladom Suncu s neba
neka naša Zemlja sva postane sretna…
(usp. Jalta, Jalta…)

Započinje polnoćka s ulaznom pjesmom:
RADUJTE SE NARODI….

Varaždin, 24. 12. 2012.
Priredila: s. Damjana Mihaela Barbarić, OSU