Proslava 30. obljetnice župe

Kardinal Bozanić predvodio proslavu 30. obljetnice župe u Gračanima

U zagrebačkom podsljemenskom naselju Gračani svečano je u nedjelju 29. rujna proslavljena trideseta obljetnica osnutka župe sv. Mihaela arkanđela. Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu sa župnikom o. Mirkom Kraljem, provincijalom franjevaca trećoredaca o. Nikolom Barunom i drugim svećenicima.

 

U uvodnim riječima kardinal Bozanić je istaknuo da slavlje tridesete obljetnice osnutke župe potiče na zahvalnost Bogu za sva dobročinstva kroz proteklo razdoblje ali i na molitvu za župne zajednicu.

U propovijedi nadbiskup je protumačio i približio lik i ulogu sv. Mihaela arkanđela u životu Crkve i vjernika. "Sveti Mihael, čije ime govori 'tko je kao Bog', svima nama poručuje da Bogu pripada prvo mjesto. Samo onaj tko u svom životu stavi Boga na prvo mjesto, taj je na pravom putu. Svaki pokušaj da se nešto drugo ili nekoga drugoga stavi na mjesto Božje radi protiv čovjeka. To nam govori i naša povijest", kazao je kardinal.

Vjernike je podsjetio i na subotnju beatifikaciju svećenika Miroslava Bulešića, mučki ubijenog u Lanišću 1947. godine, naglasivši da je njegovo uzdignuće na čast oltara znak da dobro uvijek na kraju pobjeđuje.

"Slijedimo i činimo dobro i onda kada to od nas traži odricanje, križ i trpljenje", zaključio je homiliju zagrebački nadbiskup.

Na kraju mise, održane na prostoru ispred župne crkve, kardinal je okupljenim župljanima zaželio da kiša koja je cijelo vrijeme padala bude znak Božjeg blagoslova i vjerničke žrtve za novu crkvu, čija se izgradnja očekuje.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Hrvatskog seljačkog društva Podgorac pod vodstvom Snježane Biškup i tamburaški sastav crkve sv. Mihalja u Gračanima. (bp, gk)

O proslavi župne obljetnice u Gračanima čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 6. listopada. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.