PROSLAVA blagdana sv. ANĐELE MERICI u Gračanima

PROSLAVA  blagdana sv. ANĐELE u Gračanima: 27. siječnja 2016.
U župi sv. Mihaela u Gračanima se od „davnih davnina“ svečano slavi blagdan sv. Anđele 27. siječnja. Za devetnicu, koja počinje 18. siječnja, započeli smo s krunicom, zatim litanijama sv. Anđele da bi se završilo s kratkom meditacijom iz Spisa sv. Anđele.
Na sam blagdan sv. Anđele crkva je bila zaista puna.

Prije sv. mise bio je skroman program. Najprije je s. Mirjam pozdravila sve okupljene u crkvi, zatim je s. Irena pročitala nekoliko misli s. Bogoljube iz njezine zbirke „Okrajci srca“, potom je djevojka Mihaela pročitala recitaciju „Sveta Anđela Majka i Učiteljica“, da bi zatim  nekoliko gospođa pročitalo po jedan savjet sv. Anđele. Nakon svakog pročitanog savjeta sve bi složno ponovile ovaj refren (prema pjesmi pokojne M. Pije Lončar):
        Anđelo, o Majko sveta, sačuvaj nas usred svijeta,
        da sa dušom ljiljan čistom, hrlimo za Bogom Kristom,
        da mu posve omilimo, život svoj mu posvetimo.
Gospođa Bosa Belić je refren započela odmah nakon prvog savjeta, sve su ga složno prihvatile, pa i vjernici u crkvi.
Poslije ovog kratkog programa, nakon par minuta šutnje naši mladi pjevači i djeca započeli su pjesmu sv. Anđeli : Do nogu Raspetog Krista … koju su svi gromoglasno prihvatili i otpjevali nekoliko kitica prije sv. mise. Župnik fra Mirko Kralj je nadahnuto propovijedao o s. Anđeli kao franjevačkoj trećoredici, te kao o ženi koja je druge poticala na slogu i jedinstvo, što i nama svima itekako treba baš u ovo vrijeme, kao što nam je to trebalo u doba Domovinskog rata. Djeca su molitvu vjernika lijepo izrekla, a cijela je misa bila raspjevana.
Na kraju sv. mise, s. Jasna, naša provincijalka,  je izrekla zahvalu župniku uz opće oduševljenje i zadovoljstvo svih vjernika, a sam župnik se branio iz poniznosti pred tolikim pohvalama. Nakon sv. mise svi su bili pozvani u dvoranu da se počaste sendvičima, kolačima, čajem i kuhanim vinom. Hvala svima za sve učinjeno i izmoljeno !
(s. Mirjam Magdalena Šurjan)