Svjedočenje u Brodskom Varošu

U župi Krista Kralja u Brodskom Varošu ove je nedjelje 30. listopada služeno svečano zahvalno euharistijsko slavlje, koje je predvodio domaći župnik Davorin Anđić, a kojim su vjernici zahvalili Bogu za sve milosti, za dar života, za sve zemaljske plodove koje im je darivao tijekom godine. Na poseban su način zahvalili i Bogu za dar duhovnih zvanja, pa je na poziv župnika, s. Damjana Mihaela Barbarić, uršulinka iz Varaždina ovom prigodom posvjedočila vjernicima o svom duhovnom pozivu.

Odjeveni u svečane narodne nošnje, djeca, mladi i odrasli vjernici prinijeli su pred oltar darove: grudu zemlje, križ, hrvatsku trobojnicu, svijeću, plodove Zemlje i rada ruku čovječjih, kruh, hostije, vino..., sve što nam je potrebno za život. Tom prigodom župnik Anđić predao je s. Kseniji Leko, uršuniki, 3.000 kuna za njihove sestre koje djeluju u misijama u Kambodži, a koje su župljani prikupili prethodne misijske nedjelje od prodaje kolača.
Slavlje je pjesmom uveličao veliki župni zbor pod ravnanjem orguljašice Ramone Petanović, a s njima su zajedno pjevali i svirali tamburaši KUD-a Luka Lukić iz Brodskog Varoša. Nakon mise druženje je nastavljeno ispred crkve gdje su svi zaigrali veliko slavonsko kolo. Kao zahvalu za redovito sudjelovanje KUD-a Luka Lukić u životu župe župnik ih je počastio ručkom u mjesnom domu.

Kako u župi već nekoliko mjeseci djeluje kreativna radionica u kojoj desetak žene izrađuje liturgijsko ruho, one su poslije mise pred crkvom župljanima ponudile razne slavonske ručne radove, a prikupljenim prilozima kupit će materijal za daljnji rad svoje radionice.
S. Damjana u popodnevnim se satima susrela s mladima župe. U vjeronaučnoj dvorani u kojoj se okupilo 30-ak mladih ona je kroz kratku prezentaciju predstavila djelovanje uršulinki u Hrvatskoj te posvjedočila o svom duhovnom pozivu i ljepoti redovništva. Ustvrdivši kako je u njenom i mladenačkom, a sada i u redovničkom životu molitva imala snažnu moć i snagu, pozvale je mlade neka mole kako bi prepoznali i sretno živjeli svoje poslanje koje im je Gospodin namijenio. Ohrabrila ih je, da ako to osjete, odazove se duhovnom pozivu. Po evanđeoskom odlomku, koji govori da su kršćani sol zemlje i svjetlo svijeta, mladima je pojasnila kako oni danas u svojoj sredini mogu biti istinski Kristovi svjedoci. U prigodnim radionicama po skupinama mladi su izrekli i svoja konkretna svjedočanstvo vjere u svakodnevnom životu. Susret su završili zajedničkim sudjelovanjem na večernjoj misi. Uz zahvalu kao spomen na taj dan s. Damjani župnik Andžić darovao je zlatovez s motivom Blažene Djevice Marije.

Preuzeto s 035portala; napisao Ivica Vlašić