280. zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu grada Zagreba

Zavjetno hodočašće grada Zagreba... i hodočašće mladih... 10. i 11. 09. 2011.

Pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski srdačno nas je pozdravio i kroz osvrt na susret s Papom poručio nam: »Vi ste ono ljepše lice našeg Zagreba!« Pozvao nas je da poput Marije promišljamo srcem o porukama koje ostaju iza svakog susreta u Crkvi i društvu, a posebno onoga s Papom, kako bi one postale iskustvo iz kojeg ćemo crpiti hranu za naš duhovni rast.


Došli smo pred Gospoda zajedno u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke! Više od 2000 mladih iz osamdesetak župa Zagrebačke nadbiskupije, ali u zajedništvu s prijateljima i iz Varaždinske, Sisačke, Bjelovarsko-križevačke i Krčke biskupije jutros rano zaputilo se na nadbiskupijsko hodočašće mladih u Mariju Bistricu.

Svi redom željni radosti, mira i riječi koja će krilima naše vjere dati novu snagu za polet u prostranstva izazova nove školske i akademske godine, naoružani smješkom, dobrom voljom, pjesmom, molitvom i teškim ruksacima osvojili smo vlak radosti koji je u 7.30 sati krenuo s Glavnog kolodvora put Konjščine. Odande smo hodočasničkim putevima koračali 12 kilometara prema Svetištu dok je sunce nemilosrdno pržilo. Sa svih strana ekipa se čudom čudila kako izgleda da nas ove godine neće pratiti blagoslov kišnih oblaka kao mnogih prethodnih godina.

Autor: Marta Grković

Preuzeto s www.pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

 

Predivna predstava »Ljubav ili strah« koju su nam pripremili mladi jedne zagrebačke župe izazvala nas je pitanjem: KOGA MI BIRAMO U SVOM ŽIVOTU? A euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Domagoj Matošević oduševio je i mlade i starije svojom uvijek izazovnom propovijedi ovaj puta govoreći o pozivu na svetost kako ga je opisao don Bosco. Nakon mise u kratkom klanjanju odzvanjao je Isusov poziv: POĐI ZA MNOM!

Hodočašću su se pridružile  sestre različitih družbi, i naravno tu su uvijek uršulinke... kako nam je bilo, pogledajte na fotografijama... među mnoštvom mladih iz različitih biskupija, predvođeni povjerenikom za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivicom Budinšćakom, vrijeme hodočašća brzo je prošlo... U nedjelju je misno slavlje koje je predvodio kardinal Josip Bozanić ohrabrilo mnoge, a blagoslov pastira naše nadbiskupije dalo poticaj da se poduzeto hodočašće i svjedočanstvo naših mladih prmjećuje u našoj Crkvi. Mladosti, budite i dalje radosni i svim srcem slijedite Isusa! (dM)

ŠTO KAŽE Marijana Kolednjak? »Ove godine, druge po redu, petnaestak mladih iz Varaždinske biskupije, većinom iz Varaždina s tri sestre uršulinke iz Varaždina, pridružili su se mladim hodočasnicima iz Zagreba. Unatoč činjenicama da je škola počela, da ispitni rokovi traju, te da su oni koji rade gotovo pa zaboravili svoj godišnji odmor i da se radilo o suboti, danu kada se može dulje spavati, desetak mladih Varaždinske biskupije sakupilo se na varaždinskom želježničkom kolodvoru u rano subotnje jutro. Jedini cilj bio je stići na vlak za Konjšćinu.

Radost zbog susreta sa svima koji su se odazvali ovome hodočašću, u mislima sa svima koji su željeli doći, ali to nisu mogli, razdragano smo proveli pedesetak minuta u vlaku do Konjšćine. A tamo nikako nismo mogli dočekati dolazak ekipe iz Zagreba i vrijeme pokreta. 

Nakon što smo okupljeni, zajedno u Kristu, krenuli smo putem koji nas je vodio do Majke Božje Bistričke. U koloni se molilo, pjevalo, šutjelo, susretalo s dragim ljudima. Put, nekih dvanaest kilometara, brzo smo prošli, te smo, zajedno u procesiji, došli pred Gospodina i njegovu Majku u bistričku baziliku. 

Uz pjesmu i smijeh dočekali smo i don Damira Stojića, SDB, koji se, prema vlastitim riječima spustio direktno s neba na Mariju Bistricu. Na svoj poznati način don Damir nam je pričao o sebi, svome pozivu, trenutcima kada ga je Bog, na osobit način, dirnuo i potaknuo na promjenu kao i o teologiji tijela i spolnosti. Bilo je tu još mnogo susreta, i pjesme, i tišine, i Put svjetla. I taman kad čovjek misli da mu je srce prepuno slavili smo euharistiju. Bivši povjerenik za mlade vlč. Domagoj Matošević pozvao nas je, kroz priču o mladome Dominku Saviju, na svetost. A biti svet je, zapravo, lako. Potrebno je, tek, biti radostan, izvršavati svoje dužnosti i činiti dobra djela... «

ŠTO KAŽE s. Damjana Barbarić, uršulinka? »Biti tamo gdje Duh okuplja mlade, gdje se zajedno u Kristu slavi Gospodina pjesmom, molitvom, radosnim zajedništvom, klanjanjem u tišini, uvijek mi je nova motivacija da tražim načine kako spojiti svoje obveze u zajednici, apostolsko poslanje koje mi je povjereno u Duhovnom centru »Dom sv. Anđele« u Varaždinu sa sudjelovanjem i suradnjom s Povjerenstvima za mlade Zagrebačke i Varaždinske biskupije. Zagrepčanka po krvi i srcu, Varaždinka po poslanju Bogu zahvaljujem za sve divne mlade ljude koje sam susrela na Mariji Bistrici i sama obogaćena katehezom don Damira, misom i klanjanjem koje je vodio, uvijek duhom nov, vlč. Domagoj. Na poseban način moram spomenuti susret u vlaku na povratku gdje me jedna mala grupica mladih posve oduševila svojom ljubavlju za Isusa… djevojka i mladić koji svoju vezu žive u čistoći, djevojka koja ozbiljno razmišlja pridružiti se sestrama Misionarkama ljubavi, te bogoslov koji je sa svima nama molio Srednji čas iz Časoslova za koji kaže da je 'njegova zaručnica'. Dragi mladi, hvala vam za divno ovo svjedočanstvo! I mene kao uršulinku ohrabrujete da put na koji me Isus prije 15 godina pozvao ima smisla! I da je Isus jedini Izvor koji može i želi utažiti naše žeđi i traženja. Bog vas blagoslovio!«