Susret u Novigradu 2014.g.

Novigrad, (IKA) - U biskupijskom pastoralnom centru „Emaus" u Novigradu – Istri, od 16. do 18. rujna održan je susret na koji se odazvalo gotovo 40 animatora za pastoral duhovnih zvanja iz cijele Hrvatske, a sudjelovali su i neki animatori iz Bosne i Hercegovine.
Svake se godine animatori susreću kako bi se u međusobnom susretu obogatili međusobnim iskustvima, ali kako bi se i sami formirali za svoju odgovornu službu u nad/biskupijama, redovničkim zajednicama ili odgojnim ustanovama.
Pod vodstvom nadbiskupa Marina Barišića, animatori su se ove godine sakupili razmišljati o temi. „Zajedništvo – jedinstvo različitih". Gost predavač susreta bio je isusovac, psiholog, p. Mihaly Szentmartoni, profesor na Gregorijani u Rimu.

Susret animatora je otvoren pozdravnim govorom nadbiskupa Marin Barišić, a prvi dan susreta protekao je u međusobnom upoznavanju preko vlastitih iskustva svakog pojedinog animatora u djelovanju u pastoralu duhovnih zvanja.
Uvečer prvoga dana, svi animatori sa nadbiskupom pošli su u Rovinj na misu povodom blagdana sv. Eufemije. Nadbiskup je u svojoj propovijedi istaknuo kako svi trebaju biti Eufemije (ljudi koji dobro govore), uvijek okrenuti pozitivizmu.

Drugog dana susreta, p. Szentmartoni održao je dva predavanja. Prvo na temu: „Mit i stvarnost zajednice". U svojem predavanju je istaknuo da je za razumijevanje zajednice shvatiti njezinu bit, a to je da svi budu za jedno, da imaju isti cilj, isti fokus. Zajedništvo nije pasivno stanje, već dinamika, a da savršena zajednica ne postoji. Zajednica nije vrednota po sebi, već je usmjerena na postizanje zajedničkog cilja. Zajednice, osobito vjerske, ne smiju biti terapeutske zajednice, ili lijek za samoću, ni mjesta potpunog totalitarizma. Predavač je govorio o uvjetima zajedništva kao i problemima zajedništva i sukobu generacija u zajedništvu. Istaknuo je i potrebne kreposti u zajednici koje se očituju kroz tri riječi: molim, hvala i oprosti.
U drugom predavanju na temu: „Otkrivanje i praćenje duhovnog zvanja" predavač je govorio o praćenju osoba na putu ostvarenja svoga duhovnog zvanja, kao i o njihovom odgoju sa svim današnjim problemima na koje se u tome nailazi. Predavač je predavanje temeljio na nekoliko pitanja: Koga mi odgajamo? Zašto mi odgajamo? Kako odgajati? i Tko odgaja?
U poslijepodnevnim satima, svi animatori bili su gosti biskupa porečko-pulskog Dražena Kutleše. Nakon razgledavanja muzeja i Eufrazijeve bazilike u Poreču, slavila se misa u bazilici na nakanu novih duhovnih zvanja.
Posljednji dan protekao je u zaključnom predavanju p. Szentmartonija koji je kao zaključak rekao da u odgoju postoje dva proces: izravan odgoj i neizravan odgoj. Izravan odgoj se odnosi na poučavanje, davanja informacija, tumačenja smisla, itd. Neizravan odgoj se odnosi na atmosferu u obitelji i odgojnoj grupi, na ulogu dnevnog reda i nametnute discipline, a povrh svega na primjer roditelja odnosno odgojitelja. "Stoga dopustite da završim ovo predavanje protupitanjem: Jesmo li mi vjerodostojni odgojitelji, jesmo li mi odgovorne osobe? Ako nismo, onda je uzaludan sav naš trud, ako jesmo, onda možemo hrabro nastaviti naš započeti posao!"
Na kraju je dogovoreno da će se susret animatora za duhovna zvanja u 2015. godini održati od 22. do 24. rujna 2015. na Košljunu. Tema susreta će biti posvećeni život u poslanju Crkve, a predavač će opet biti p. Mihaly Szentmartoni. Susret ja završen zahvalnom svetom misom koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić.