RASPETA LJUBAV JE UVIJEK S NAMA

Nastavljamo korizmeni hod (u) Ljubavi. Božja riječ, s njom i riječ liturgije sve je potresnija. Za mnoge, korizma prolazi na poseban način, očekujući proglašenje svetim dvaju papa. Želimo još malo zastati na zdencu života, poslušati srcem što nam u ovim svetim danima poručuje naskoro sveti Ivan Pavao II.

Mistik ljubavi, poljski papa, duboko ponire u otajstvo Muke, pred kojim stojimo maleni i dirnuti svakog , posebno ovog korizmenog  dana.
U katehezi »Proslava Trojstva u muci« (Ivan Pavao II, Sto kateheza, Zadar, 2003, str. 23 – 25), koristi snažne izraze koji slažu, osjećamo, njegov i naš, vlastiti pogled na duboko otajstvo Božjeg trpljenja na križu.

Opširnije...

…Na Božićno jutro….

Pozitivno intonirani napisi sa strane (poluslužbenog glasila) Crkve o novom albumu vrhunskog američkog  autora više nego samo popularne glazbe, suvremenom rock-pjesniku Bruceu Springsteenu, mogu nas, nadajmo se, ponukati da i mi pokažemo malo veću, a dužnu pažnju i prema našim hrvatskim autorima, koji su bili ili jesu nadahnuti biblijskim jezikom, kršćanskom kulturom, pa su kao i navedeni američki rocker barem kulturološki katolici.

Opširnije...

Na zalasku Godine vjere

Mnogim pastoralnim inicijativama i pothvatima, posebno na planu kateheze odraslih i pastorala obitelji obilježiti će se završetak Godine vjere. Bila je epohalna, posebna, povijesna. Iza nje, zasad smo sigurni, ostaju mnogi važni poticaji (i) nadahnuća. Motu proprio Porta fidei, zaključci lanjske sinode, enciklika Svjetlo vjere samo su neki od njih.  Prilika za produbljivanje, za rast, za novi hod u vjeri je mnogo. Ponuđene su nam u kršćanskoj slobodi i stavu djece Božje. Na nama je da se odlučimo.
Vjerom čovjek potpuno podlaže Bogu svoj razum i svoju volju. Čovjek daje svoj pristanak Bogu objavitelju svim svojim bićem. Taj čovjekov odgovor Bogu objavitelju Sveto pismo naziva »poslušnošću vjere«. (KKC  143)

Opširnije...

Dopustiti se oblikovati pod okriljem ljubavi

Dopustiti se oblikovati pod okriljem ljubavi

»Poziv na evangelizaciju se pretvara u poziv na obraćenje.
Iskreno osjećamo da se prije svega mi sami moramo obratiti Kristovoj snazi, koji jedini može sve učiniti novo, prije svega naše siromašne živote.« – prekrasno ističe peti broj poruke sa zadnje Sinode.

Opširnije...

Srcem u lipnju

Srcem u lipnju – opet s vama, na ovom mjestu….
Svi smo žedni ljubavi, kako pjeva popularni šlager…
U svim našim, osjećamo i slutimo, znamo(?), lutanjima, težnjama i čežnjama ostaje neispunjena glad intimnih dubina za potpunim ispunjenjem.

Opširnije...

Napokon dođoše Dan pedesetnice...

Svetkovina Duhova nudi nam mnoge miline, poticaje i bezbrojna nadahnuća koja izviru iz zagledanosti u otajstvenu ljepotu treće božanske Osobe u njene Visine koje su nam nedokučive, ali ih dubinama bića slutimo, naziremo, ćutimo. Koliko, ovisi o našoj spremnosti na predanje, plaćanja cijene Njegova dolaska, o otvorenosti na patnju pročišćenja i preobraženja da ga možemo upiti, primiti, (po)dati mu se….

Opširnije...

Uzašašće - dati se uzdignuti

DATI  SE UZDIGNUTI….
Blagdan je uzašašća Gospodina našega Isusa Krista na nebo.
U svojim katehezama tumači ovaj događaj blaženi Ivan Pavao II: »Krist, prošavši povijesne putove i ušavši također u tamu smrti, granicu naše prolaznosti i posljedicu grijeha (usp. Rim 6,23), vraća se u slavu koju odvijeka (usp.Iv 17,5) dijeli s Ocem i s Duhom Svetim. I sa sobom vodi otkupljeno čovječanstvo.«

Opširnije...

ODLUKA U SNAZI PEPELA

ODLUKA U SNAZI PEPELA
Ključ crtovlja čini da se note koje slijede  iza njega slušaju i čitaju drugačije, pa se i korizmena poruka sad, u svjetlu vijesti tisućljeća, čita drugačije.
Njezine dubine, Papin poziv na ljubav i otvorenost Kristu odzvanjaju novom snagom.
»Susret s Bogom Ljubavi zahvaća ne samo srce, već također um« kaže Sveti Otac o cjelovitosti vjerskog iskustva, iskustva Boga koje nas jedino preobražava i mijenja na bolje.
»Kršćanin je čovjek koji je osvojen Kristovom ljubavi« divno nas je definirao Benedikt XVI.

Opširnije...

Uz dan posvećenog života

Svijećnica - Dan posvećenog života
Slaveći Blagdan prikazanja Gospodinova, Svijećnicu i kao  Dan posvećenog života, u novoj snazi iščitavamo  papine riječi za Godinu vjere: »Vjerom su muškarci i žene posvetili svoj život Kristu, ostavivši sve da u evanđeoskoj jednostavnosti žive poslušnost, siromaštvo i čistoću, konkretne znakove iščekivanja Gospodina koji neće kasniti.« (PF 13).

Opširnije...

»Isusov rejting«

Sigurno nije najugodniji osjećaj, kao čovjek, narod, puk, domovina, država biti od nekog središta moći proglašen smećem. Za katolika je to tim izazovnije što cijelo došašće, a posebno treća nedjelja u njemu, svojim porukama naviješta veliku, beskompromisnu i na Bogu utemeljenu radost. Tu radost ne mogu otkinuti hirovi ovih ili onih zemaljskih moćnika, ta je radost stvar srca, vjere, onog svijetla kojeg u nama pali Božji dodir na način svijeća na našim adventskim obilježjima. Srce vjernika ima kao utjehu Svetu Obitelj, onu koja je sigurno imala najniži mogući »kreditni rejting.«

Opširnije...