Duhovna obnova za Prijateljice sv. Anđele u Zagrebu

U subotu, 30. 11. 2013. u 15h, započela je duhovna obnova u Uršulinskom samostanu u Vlaškoj 75 u Zagrebu gdje su se okupile Prijateljice sv. AnÄ‘ele iz Vlaške, Novog Zagreba i Gračana. Susret je vodila s. Elvira u suradnji sa s. Bogoljubom, s. Mihaelom i s. Jasminkom.

Na početku susreta dočekao nas je topli pozdrav. Prekrižile smo se. »Tvoj sam Isuse koliko sam dug i širok« simpatično nam je rekla s. Elvira kako je pater Duda jednom objasnio što znači staviti znak križa na sebe. Zatim smo poslušale predavanje na temu »Predati baklju vjere«. S. Elvira potaknula nas je da se saberemo te da zahvalimo za dar vjere i da razmislimo od koga smo primile prvi navještaj vjere (od roditelja, djedova i baka, drugih ...) te da zahvalimo od srca za tu osobu ili te osobe. Pošto sam »vrtićanka« (kako me od milja zove s. Elvira jer sam išla u vrtić sestara uršulinki u Gračanima) prve na pamet pale su mi moje tete iz vrtića.
Slijedilo je klanjanje pred Presvetim u samostanskoj kapelici. Tijekom klanjanja zahvalile smo Bogu za naš dar vjere i prikazivale jednu ili više osoba kod kojih želimo da se raspiri žar vjere. Klanjanje je trajalo 30 min. Taj dio obnove meni je osobno bio najljepši, naintimniji. Nakon klanjanja izmolile smo krunicu Božanskog milosrÄ‘a. S. Elvira objasnila nam je simboliku predivno izraÄ‘enog drvenog oltara gdje nepravilni oblici označavaju rane čovječanstva, a Isus raširenih ruku sve nas poziva »DoÄ‘ite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti«. Svetohranište je u središtu i Isus je Onaj koji liječi sve naše rane.
Dok smo bile u kapelici javile su nam se Prijateljice sv. Anđele iz Slavonskog Broda sa s. Ksenijom. One su istovremeno imale svoj mjesečni susret. Tako smo u duhu bile zajedno i molile jedne za druge.
Nakon klanjanja i krunice izvlačile smo papiriće u različitim bojama (crvena, plava narančasta, žuta, zelena) te smo se tako formirale u grupe. Svaka grupa dobila je svoj zadatak. Bila sam u narančastoj skupini. Naš zadatak bio je odgovoriti na temelju teksta o sv. AnÄ‘eli i teksta iz Sv. pisma što je Božja riječ značila sv. AnÄ‘eli i što Božja riječ znači nama? Tih 30 min rada u grupi prošlo mi je kao 5 min. Najprije smo se meÄ‘usobno upoznale zatim razgovarale i komentirale te ukratko zapisale. Na kraju je bilo izlaganje svake skupine. Bilo je vrlo kreativno. Neke grupe su pjevale, neke glumile. Zadivila me maštovitost mojih prijateljica, osobito pantomima »Moli i radi«.
Na kraju susreta bio je domjenak u blagovaonici, a tko je htio mogao je otići na misu u župnu crkvu sv. Petra. Tamo se poslije mise palila prva svijeća na velikom adventskom vijencu na fontani pred crkvom.
Iako sam na obnovu došla poprilično umorna od svakodnevnih obveza, tople i ugodne riječi koje su me dočekale duboko su me dirnule i otvorile za susret s AnÄ‘elom i prijateljicama. U predivnoj kapelici čula sam Isusov poziv »DoÄ‘i k meni« i zaista sam osjećala da sam kod Isusa.
Drage moje sestre, od srca Vam hvala!!!
Đurđica Galeković


ZAKLJUČAK DUHOVNE OBNOVE ZA PRIJATELJICE SV. ANĐELE 30. STUDENOG 2013.
Nakon aktivnog sudjelovanja u duhovnoj obnovi Prijateljice sv. Anđele naglasile su slijedeće ključne riječi i poruke za sebe i za sve Prijateljice sv. Anđele u Hrvatskoj:
Radosna vjera
Radosno prenositi baklju vjere
Ne klonuti duhom i ne gubiti nadu
Svijetliti
Isus je naša Istina
Imati vjeru kao Abraham
Kad je teško - više moliti
Strpljiva ljubav
Poniznost
Anđelina i moja sigurnost u istinitost Božje riječi

Foto: s. Jasminka Pomper