Hodočašće Prijateljica sv. Anđele u Slavonski Brod

U subotu, rano ujutro u 6 sati, dne 13. 4. 2013., krenule su "Prijateljice sv. AnÄ‘ele" s još nekoliko pobožnih gospoÄ‘a i gospodina, s preč. g. Franjom Biškupom i s. Mirjam Šurjan, te gospoÄ‘om Maricom Burek, na hodočašÄ‡e u Slavonski Brod.
U Varaždinu je bilo prohladno, svuda su bile lokve od noćašnje jake kiše, koja je malo, tu i tamo, rosila putem do Novske. No nakon toga nam je granulo divno sunce, koje nas je u Brodučak i toplo grijalo. Dan je bio lijep. Gospa nam se i preko sunca smiješila.

U Brod smo stigle nešto prije 10 sati, gdje su nas dočekale naše Sestre i "Brodske AnÄ‘eline prijateljice". Najprije smo pozdravili Gospu u crkvi, a zatim smo krenuli kroz župno dvorište do dvorane gdje su nam "Prijateljice" pripravile za okrepu čaj s finim kolačima (Šteta da nije bilo više vremena da ih sve isprobamo!). Zatim smo se požurile u crkvu na sv. Misu koju je slavio preč. Franjo Biškup. Domaći župnik Ivan Lenić nas je pozdravio u crkvi dugim nagovorom. Prije mise malu meditaciju je imala gospoÄ‘a  Marica Burek, a čitanje Ines i molitvu vjernika jedna druga gospoÄ‘a. Crkva se uskoro ispunila brojnim "Prijateljicama" i drugim vjernicima. A misu je pjevanjem uljepšao zbor mladih uz vodstvo s. Ksenije. Još su nam se priključile s. Salezija i s. Rafaela. Uz žarke preporuke Gospi i molitve, prečasni je nastojao  učvrstiti nam vjeru u Gospodina i njegovu Majku, na evanÄ‘elje gdje Isus hoda po vodi kaže Petru : "Malovjerni zašto si posumnjao? Ne bojte se Ja sam!"
Nakon sv. Mise krenuli smo u šetnju Brodom uz Savu koja je bila široka i veličanstvena zbog kiša i vratili se nazad drugom ulicom da se s Gospom oprostimo. Vrlo ukusni ručak smo imali u malom restoranu, blizu Prpića. Slijedio je odlazak u Đakovo autobusom po lijepom vremenu. Iz daljine su nas pozdravili tornjevi katedrale. Razgledali smo krasnu graÄ‘evinu i freske, te se pomolil u kripti na grobovima poznatih nam biskupa : Ćirila Kosa, Bauereleina i drugih, a pred grobom slavnog biskupa J.J. Strossmayera smo se pomolili za sretnu budućnost Domovine koja uskoro ulazi u Europsku uniiju. Nakon toga smo se autobusom vratili u Varaždin, po Podravskoj magistali i stigli oko 9 sati navečer u Varaždin, sretni zbog lijepog ozračja, mira i molitve u kojem smo proveli dan.
(s. Mirjam,OSU)