Izgubljen na hodočašću - nađen u hramu!

KRIZMANIJADA U NOVOM BRESTJU
Sakramentom krizme potvrđujemo se kao svjedoci Isusove ljubavi i Njegovi prijatelji. No, ponekad nam je za to prijateljstvo potreban mali poticaj i netko tko će nas usmjeriti k Njemu. Sa željom da baš oni budu ti dobročinitelji, mladi župe Dobrog Pastira iz Brestja ponovno su organizirali Krizmanijadu za mlade duhovne nade svoje župe koja je održana 7. prosinca. Taj cjelodnevni susret za krizmanike i ovoga je puta obilovao zabavnim, ali i katehetskim aktivnostima. Voditeljica susreta bila je uršulinka s. Damjana Barbarić koja je, uz mlade, bila glavni animator. Geslo susreta je bilo „Izgubljen na hodočašću - nađen u hramu!“ nadahnuto Lukinim Evanđeljem (Lk 2,41-51).

Susret je počeo molitvom u crkvi, a nastavio se motivacijskom igrom u kojoj se svatko predstavio i rekao nešto o sebi.  Nakon upoznavanja, s. Damjana je vodila katehezu na temu Lukina Evanđelja razgovarajući s krizmanicima o hodočašćima, potrebi Boga u svakodnevici i o krunici. Slijedila je okrijepa nakon koje su krizmanici postali čili i spremni za nove izazove i zadatke. Kada je došlo vrijeme rada u skupinama, krizmanici su se podijelili u pet skupina u kojima su se s animatorima povukli u dvorane na radionicu. No ovoga puta to nije bio uobičajeni razgovor o zadanoj temi – krizmanici su bili dio premijere Pilgrimopolyja! To je društvena igra koju je osmislila s. Damjana kroz koju igrači uče otajstva krunice. Bacanjem kocke igrači se pomiču na ploči dolazeći na polja pojedinog otajstva (npr. Ž3 – žalosno otajstvo, treća desetica) te, kako bi dobili karticu polja koja ih vodi do pobjede, trebaju izreći otajstvo („Koji je za nas trnjem okrunjen bio“).

Kada su shvatili „pravila“ krunice po kojima svako otajstvo po redu opisuje Isusov život, nestao je svaki bauk oko otajstava koje je „nemoguće naučiti“ te su krizmanici uz puno zabave, smijeha i pozitivnog rivalstva vrlo uspješno svladali otajstva. Pobjednik svake skupine je dobio malu nagradu te je izabrao otajstvo koje će skupina prikazati u skeču. Slijedio je plenum u kojem je svaka skupina pantomimom izvela skeč, a ostatak krizmanika trebao je pogoditi o kojem je otajstvu riječ. Susret je završio kao što je i počeo, molitvom u crkvi. Naravno, ništa nije prošlo bez pjesme nakon koje su se krizmanici pozdravili sa časnom i mladima te zaputili kući.

Ovom se krizmanijadom četrdesetak krizmanika kroz učenje, igru i zabavu približilo molitvi krunice i sakramentu svete potvrde - uz nadu u njihovo aktivno sudjelovanje u župi, ali i aktivno kršćanstvo nakon toga.
Autor: Petra Galović