Krizmanijada u Novom Brestju

Sakramentom krizme potvrđujemo se kao svjedoci Isusove ljubavi i Njegovi prijatelji. No, ponekad nam je za to prijateljstvo potreban mali poticaj te netko tko će nas usmjeriti k Njemu. Sa željom da baš oni budu ti dobročinitelji, mladi župe Dobrog Pastira iz Brestja ponovno su organizirali krizmanijadu za krizmanike svoje župe.

Druga ovogodišnja krizmanijada održana je 6. travnja 2013. godine, a taj cjelodnevni susret za krizmanike i ovoga je puta obilovao sportskim, zabavnim, ali i katehetskim aktivnostima. Voditeljica susreta bila je uršulinka s. Damjana Barbarić koja je, uz mlade, bila glavni animator. Geslo susreta je bilo »Izvezi na pučinu…« (Lk 5,4).

Susret je počeo u 9:00 sati molitvom u crkvi. Nastavio se motivacijskom igrom pecanja u kojoj su krizmanici, ulovivši bijelu ribicu, njoj trebali ispuniti tri želje. Nakon igre za upoznavanje, s. Damjana je vodila katehezu na temu Lukina evanđelja (Lk 5, 1-11) iz kojega je preuzeto geslo. Slijedila je okrjepa nakon koje su krizmanici postali čili i spremni za nove izazove i zadatke. No, prije nastavka „ozbiljnog rada“, krizmanici su se rasplesali, raspjevali i zaigrali sa s. Damjanom koja je za njih pripremila sportsko-rekreativni dio susreta. Kada je došlo vrijeme rada u skupinama, krizmanici su se podijelili pet skupina u kojima su s mladim animatorima povukli po dvoranama na kateheze. Tamo su razgovarali o zadanim temama: zajedništvu, molitvi, radosti, odgovornosti i slobodi. Što za njih one znače, gdje su u našoj svakodnevici i kako izgledaju bila su samo jedna od pitanja na koja su zainteresirani krizmanici odgovarali. Zatim je svatko napisao svoju molitvu te je svaka skupina napravila kratki skeč o svojoj temi s primjerom iz svakodnevnog života.
Slijedio je plenum u kojem je svaka grupa izvela svoj poseban skeč i pokazala kako je shvatila svoju temu. Susret je završio kao što je i počeo, molitvom u crkvi. Krizmanici su pročitali svoje molitve i zajedno izmolili krunicu Božanskom milosrđu. Naravno, ništa nije prošlo bez zajedničke fotografije nakon koje su se krizmanici pozdravili s časnom i mladima te zaputili kući.
Ovom krizmanijadom pedesetak je krizmanika, kroz učenje, igru i zabavu, bilo približeno sakramentu svete Potvrde - uz nadu u njihovo aktivno sudjelovanje u župi, ali i aktivno kršćanstvo nakon toga. (Preuzeto s www Zagrebačke nadbiskupije)
Petra Galović