Krizmanijada u Novom Brestju

Pedeset i troje učenika osmih razreda, vjeroučenika župe Dobri Pastir iz Brestja koji će ove godine primiti sakrament svete Potvrde, u subotu, 14. travnja 2012. godine sudjelovali su na cjelodnevnom susretu za krizmanike, takozvanoj Krizmanijadi.  Susret su organizirali mladi iz župe kako bi potaknuli krizmanike da i nakon primanja sakramenta Krizme ostanu u Crkvi te se uključe u Zajednicu mladih.

Tema ovog susreta, koji je započeo u 10.00 sati bio je bl. Ivan Pavao II., a geslo susreta bile su riječi blaženika koje je uputio mladima u Solinu 1998. godine: „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko. Samo Isus ima pravi odgovor na vaša očekivanja.“
Na samome početku, s. Damjana, voditeljica susreta, predstavila je program i pozvala krizmanike da se aktivnim sudjelovanjem približe iskonskoj vjeri te upoznavanjem Ivana Pavla II. upoznaju Isusa Krista. Nakon predstavljanja i prezentacije o životu i djelu Ivana Pavla II. uslijedio je objed, a nakon okrijepe jelom i pićem mladi su za krizmanike pripremili zabavni program sa animatorskim igrama.
Krizmanici su zatim podijeljeni u četiri skupine kako bi u manjim grupama što uspješnije sudjelovali u radionicama koje su vodili animatori mladih, a na kojima su samostalno i uz vođenje proučavali dijelove iz papinog života: Fatimsko čudo, Filipinsko čudo, jedan papin radni dan te ozdravljenje po zagovoru pape Ivana Pavla II. Svaka je skupina, na temelju teme koju je obradila, pripremila kratki scenski prikaz kako bi naučeno na zabavan način mogla prezentirati ostalim skupinama. Nakon pravog malog kazališta, uslijedio je kviz na kojem su krizmanici pokazali zavidno znanje o Ivanu Pavlu II. te još jednom dokazali da je naš blaženik uistinu pravi uzor današnjim mladima.
Susret je službeno završio molitvom krunice Božanskog milosrđa, no to nije bio i kraj druženja. Mladi su krizmanike upoznali s događanjima u župi te ih pozvali i svojim primjerom pokazali da im sakrament svete Potvrde može i mora biti početak jednog divnog prijateljstva s Isusom.

(tekst: Ines Sosa Meštrović)