»Krist nas poziva na velika djela«

Euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici i svečanom akademijom u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu proslavljen je u četvrtak 8. svibnja, uoči nedjelje Dobroga pastira, 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koji su zajedno organizirali Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, Povjerenstvo za zvanja pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica i Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.

Misno je slavlje predslavio pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, u zajedništvu s brojnim svećenicima. U svojoj je homiliji biskup Pozaić poručio da Isus Krist i danas poziva sve vjernike da se odvoje od svijeta mržnje i straha te da žive istinsku radost evanđelja. Kao temeljnu dužnost svećenika, redovnika i redovnica biskup Pozaić je istaknuo dijeljenje utjehe i blagoslova svima koji su gladni i žedni istine prvenstveno putem sakramenata. "Krist još uvijek stoji na žalu i zove. Sveta nam je dužnost moliti i pomagati dolazak Kristova kraljevstva u ovaj svijet. Krist nas poziva na velika djela. Ima li tko uši da čuje?", zaključio je pitanjem biskup Pozaić i potaknuo prisutne na daljnju molitvu za zvanja.
Nakon mise u dvorani "Vijenac" održana je i prigodna akademija, kojoj se pridružio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U sklopu akademije bogoslovi zagrebačkoga Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa izveli su predstavu pod nazivom "Niti čujem, niti vidim" pod vodstvom Ivana Dodleka. Predstava je inspirirana životom i djelom gluhoslijepe osobe Helen Keller, koja je unatoč svojoj bolesti uz snažnu volju i inteligenciju ovladala znakovnim jezikom, završila fakultet i postala poznati zagovornik slabijih i obespravljenih u društvu.

Nakon predstave zagrebačkih bogoslova, koju je publika nagradila dugim pljeskom, u svojoj zahvali povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije Dubravko Škrlin Hren naglasio je da svećenici trebaju izlaziti ususret mladima, truditi se da ih razumiju, vode i odgajaju, a to se može postići jedino otvorenošću i susretljivošću. "Nemojmo se zatvoriti u naše župne kuće, sakristije, bogoslovije i samostane. Iziđimo van, budimo unutar današnjega svijeta i s Isusom ga mijenjajmo gdje je to potrebno", poručio je Škrlin Hren.
Na kraju svečane akademije okupljenima se obratio kardinal Bozanić iskreno zahvalivši bogoslovima na trudu uloženome u organizaciju proslave Svjetskoga dana molitve za zvanja i čestitao im na izvedbi predstave, kojom su aktualizirali poruku evanđelja. Svečana akademija završena je zajedničkom molitvom svih sudionika za duhovna zvanja. (ad, gk)