Festival Dobroga Pastira 2013.g.

I ove godine, četvrta uskrsna nedjelja ili nedjelja Dobrog Pastira (21. travnja 2013.) obilježava se kao svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

Ovogodišnji istoimeni festival s temom „Zaodjenite se u djela ljubavi“ (usp. Kol 3,12) okuplja ove zborove i pjevače: zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole biskupa iz Koprivnice, zbor mladih “Agape” iz župe Sv. Marije Magdalene (Kneginec), zbor mladih “Stepinčeva mladež” Župe blaženog Alojzija Stepinca iz Koprivnice, "Frama" Varaždin, zbor mladih župe Belica, vokalni ansambl “Sakcinski” iz Ivanca, zbor mladih “Eshaton” župe Močile, Martinu Tomas, Bernardu Brunović i Antonia Tkaleca. Festival počinje u 16 sati u varaždinskoj crkvi Dobrog Pastira. Pozivamo, dođite na Festival  koji je molitva za duhovna zvanja obučena u notno ruho.

Festival, koji se priređuje u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu u domaćinstvu župne zajednice sv. Fabijana i Sebastijana i njezinog župnika preč. Mije Horvata, otvorio je varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je okupljene potaknuo da ovaj molitveno-glazbeni susret bude u znaku molitve za nova, kao i za postojeća duhovna zvanja u svećeništvu i redovništvu kako bi bili dobri pastiri u svojim službama onima koji su im povjereni. Sve sudionike, goste i posjetitelje pozdravio je u ime organizatora vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je istaknuo da je ovaj festival prinos Varaždinske biskupije molitvi za duhovna zvanja, dok ovogodišnja tema uvodi u nadolazeću Godinu vjere podsjećajući da Marija vodi k Isusu.
U molitveno-glazbeno festivalsko ozračje uveo je uvodni recital posvećen Mariji i molitvi za zvanja kojeg su izveli s. Damjana Barbarić i mladi iz župe Sračinec. U nastavku je nastupilo devet izvođača s novim skladbama ili obradama. Zbor mladih "Ime ljubavi" župe sv. Nikole iz Koprivnice pjevao je o vječnoj ljubavi prema Mariji, a vokalni ansambl "Svjetlost" župe Sv. Juraj na Bregu, te udruženi zbor mladih župe sv. Fabijana i Sebastijana i zbor mladih "Adonai" župe sv. Josipa iz Varaždina o ljepoti Marije kraljice. Zbor mladih "Agape" iz župe Kneginec pjevao je o Mariji kao blaženoj vjernici, vokalna skupina mladih "Anđeli mira" iz župe Podturen uputila je svoj pozdrav Mariji, zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog pjevao je Gospi pod križem, a vokalna skupina "Mirabilia Dei" iz župe Duha Svetoga u svetištu Sveta Mati slobode iz Zagreba Majci vječnosti. Djevojački vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca oduševio je s dvije skladbe, kao i solistica Martina Evačić koja je uz pratnju članica zbora mladih "Eshaton" iz Močila izvela vlastitu obradu Zavjeta Majci Božjoj blaženog Alojzija Stepinca.
Na kraju festivala, kroz koji je vodila Tanja Popec, svi sudionici zajedno su izveli nekoliko pjesama, među kojima i himnu ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku. Zatvarajući festival, za koji je rekao da je na najbolji način uveo u Marijin mjesec svibanj, biskup Mrzljak izrazio je želju da se svi mladi i oni koji se osjećaju mladima susretnu idućeg vikenda u Sisku. Svim izvođačima i domaćinu organizatori su na kraju uručili i prigodne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos festivalu.

Jasminka Bakoš-Kocijan