Festival Dobrog Pastira 2014. g.

Na samu Nedjelju Dobrog pastira 11. svibnja u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata i Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije održan je festival na kojem tradicionalno nastupaju zborovi i sastavi mladih, te se promiče važnost i vrijednost duhovnog poziva. Domaćin je festivala i ove godine bila župa sv. Fabijana i Sebastijana sa svojom župnom crkvom Dobrog Pastira koja je sa župnom zajednicom na čelu sa župnikom preč. Mijom Horvatom pružila dobrodošlicu izvođačima iz raznih krajeva Varaždinske biskupije.

Nakon što je sve okupljene pozdravio predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja vlč. Siniša Dudašek, Festival je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je naglasio kako Crkva kao zajednica vjernika osobitu važnost treba stavljati na molitvu za sva postojeća duhovna zvanja, ali i za sve mlade ljude koji u sebi osjećaju duhovni poziv kako bi se s osobnom odlučnošću i ozbiljnošću odazvali i prihvatili duhovno zvanje kao svoj životni poziv.
Na Festivalu, kojim Varaždinska biskupija već niz godina proslavlja nedjelju Dobrog pastira i odijeva molitvu u notno ruho, sudjelovali su zbor mladih “Adonai” župe sv. Josipa iz Varaždina i zbor mladih župe sv. Fabijana i Sebastijana u svom zajedničkom nastupu, zatim zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole biskupa iz Koprivnice, “Frama” iz Varaždina, solistica Martina Tomas iz župe Močile u Koprivnici, te zbor mladih "Benedictus" župe Kloštar Podravski, kao i zbor mladih “Sveta Barbara” iz filijale Prugovac župe Kloštar Podravski. Svi izvođači izveli su novouglazbljene skladbe na već postojeći ili novi tekst, posvećene Kristu, Vječnom Pastiru i Gospodaru žetve. Poseban glazbeni dar festivalu bio je nastup vokalnog okteta “Donum” župe sv. Nikole iz Varaždina kojeg vodi mo. Višeslav Jaklin. Kao poseban gost festivala nastupio je ženski vokalni oktet Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice s nekoliko duhovnih skladbi.

Podno monumentalnog kamenog oltarnog kipa Dobrog Pastira o svom je duhovnom zvanju svjedočila karmelićanka s. Maja Pavla Bašić iz Zagreba. Nakon što je prikazan kraći film o njezinu životnom putu na kojem je tek kao odrasla mlada djevojka susrela Krista i odazvala se Božjem pozivu, okupljene je pozvala da i sami smisao svog života pronađu u tome da budu Isusove ruke u svakodnevnom životu. Mlade je potaknula da se ne ustručavaju odazvati na duhovni poziv jer nema ljepšeg životnog smisla od onog provedenog u Božjoj blizini i služenju Kristu i Crkvi.
Kroz festival je i ove godine vodila Tanja Popec, urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju. Svim sudionicima na kraju su predstojnik Dudašek i mo. Anđelko Igrec, voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu zajedno s biskupom Mrzljakom uručili prigodne zahvalnice, a festival je već tradicionalno zaključen svima dragom skladbom “Krist na žalu”, svojevrsnom himnom duhovnih zvanja.
Jasminka Bakoš-Kocijan