11. Križni put za mlade Varaždinske biskupije 2011.g.

Subota i nedjelja, 9. i 10. travnja 2011. Sveti Ilija - Trnovec Bartolovečki - Ludbreg

"Nikada nitko nije ovako govorio." (Iv 7,46)

Obilježje: bedž

Himna: Isus dolazi

U subotu i nedjelju, 9. i 10. travnja 2011. održan je 11. Križni put mladih Varaždinske biskupije. U dvodnevnom hodu dugačkom više od 50 kilometara sudjelovalo je više od 650 mladih iz raznih župa naše biskupije, kao i mladi iz drugih krajeva naše domovine, pa i šire. Naime, ove su se godine Križnom putu pridružili i mladi iz Boke Kotorske predvođeni svojim povjerenikom za mlade don Dejanom Turzom.

Križni put mladih u našoj biskupiji ima dugu tradiciju koju su 2001. godine započeli članovi Bratovštine sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca sa svojim predsjednikom, vjeroučiteljem Robertom Ščukom, koji su, u suradnji s Uredom za pastoral mladih Varaždinske biskupije, u našu biskupiju prenijeli dvadesetogodišnju tradiciju križnih putova mladih iz Zagrebačke nadbiskupije. Križni put mladih u Korizmi postao je s vremenom jedan od najvažnijih godišnjih pastoralnih događanja za mlade naše biskupije. Svake se godine okuplja velik broj mladih vjernika katolika iz svih krajeva naše biskupije, pa i šire, koji u dvodnevnom hodu svjedoče svoju vjeru pjesmom, molitvom i radošću kakvu može dati samo naš Spasitelj Isus Krist.

Ovogodišnji Križni put započeo je u Svetom Iliji odakle su mladi u hodu dugom 28 kilometara prošli okolne župe i pilove (Hostica (Beletinec), Beletinec, Lužan, Vrtlinovec, Kelemen i Zbelava) sve do Trnovca Bartolovečkog gdje su u župnoj crkvi Majke Božje Snježne dan završili svečanim misnim slavljem koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Damjan Koren, uz kocelebraciju prisutnih svećenika i đakona. Pjevanje na Svetim Misama oba dana predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom dirigenta Ivana Malbašića, koji su stalni sudionici i animatori pjevanja na svim događanjima za mlade u našoj biskupiji.

Drugi dan započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom u Trnovcu Bartolovečkom odakle su mladi krenuli put Ludbrega koji je izabran kao cilj hodočašća jer se ove godine obilježava jubilarna 600. obljetnica čuda Predragocjene Krvi Kristove. Putem dugim 24 kilometara prošli su kapele i pilove u Novakovcu, polju kod Novakovca, polju kod Slanja, Slanju i Hrastovskom gdje su izmolili postaje Isusovog križnog puta.

Hodočašće je završilo svečanim misnim slavljem u Euharistijskom svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu koje je predvodio biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak uz kocelebraciju brojnih svećenika i đakona od kojih su neki i sami, zajedno sa svojim mladima, sudjelovali na Križnom putu.

Geslo ovogodišnjeg Križnog puta bilo je „Nikada nitko nije ovako govorio" (Iv 7,46) koje je izabrano da bi se posvijestila važnost čitanja, slušanja i življenja Božje Riječi u našem svakodnevnom životu. Posebna važnost dana je Svetoj Misi kao izvoru svih milosti i snage što je u svojoj propovijedi u subotu naglasio vlč. Damjan Koren. Vlč. Koren istaknuo je važnost slavljenja nedjeljne Svete Mise kao vrhunca našeg tjednog hoda u vjeri gdje imamo priliku susresti se sa živim Bogom, našim Spasiteljem koji se utjelovljuje u Euharistiji. Važnost slavljenja Svete Mise je u življenju zajedništva naše župne zajednice, odnosno posvješćivanju da smo u crkvi na Svetoj Misi zajednica, baš kao što su naše obitelji u našem domu zajednica ljudi gdje je stalo jednima do drugih i gdje se brinemo jedni za druge. Sveta Misa je, dakle, tjedni susret s kršćanskom braćom i sestrama, ali i susret s Bogom, s Isusom na nama najbliži mogući način – u opipljivom kruhu, u hostiji koja u Misi postaje sam Krist. Zato je teško razumjeti ljude koji dođu na misu, a ne žele se u pričesti susresti s Njime. A ono što u nijednoj Svetoj Misi ne bi smjelo izostati je zahvaljivanje za dobra, radosti, ali i žalosti koje smo primili od Boga u tjednu iza nas, te preporuka i molitva za sve ono što nas čeka u tjednu koji je ispred nas.

Za himnu ovogodišnjeg Križnog puta odabrana je, mnogima već poznata, pjesma katoličkog rock benda Kefa „Isus dolazi", koju je za ovu prigodu obradio stručni suradnik Zbora mladih Varaždinske biskupije Milovan Horvat. Obilježje je bio bedž s istaknutim logom Križnih puteva mladih Varaždinske biskupije te geslom ovogodišnjeg.

U ime svih sudionika ovogodišnjeg Križnog puta željeli bismo još jedanput od srca zahvaliti svim dobrim ljudima koji su nas putem podržavali osmijehom, lijepom riječju, zajedničkom molitvom i okrjepom. Hvala i dragom Bogu na svim milostima i blagoslovima te svim uslišanim molitvama ovog vikenda, kao i na prelijepom vremenu koje nas je pratilo kako bismo mogli uživati u prelijepom pejzažu naše drage Podravine.

(Preuzeto s web mladih Varaždinske biskupije)

11. križni put mladih Vž biskupije


Križni put za mlade Varaždinske biskupije


Postaja tišine