Kako bijaše u Zadru na SHKM?

Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 08. i. 09. 05. 2010. g.
DA VAŠA RADOST BUDE POTPUNA!

U pripremi za Svjetski dan mladih (pred nama je sljedeći u Madridu 2011.), u Hrvatskoj se održavaju nacionalni susret mladih svake druge godine. Susreti su projekt Hrvatske biskupske konferencije za mlade. Svake druge godine jedna biskupija priprema ovaj susret koji uključuje kateheze za mlade po župama (za razliku od škole, gdje je prisutan vjeronauk). Susret uključuje pripreme kroz cijelu godinu.

Sam susret odvija se dva dana: prvoga dana je misa sa svim biskupima Hrvatske. Drugi dan susreta odvija se po župama gdje mladi budu primljeni na spavanje, s ciljem da upoznaju jedni druge, mole zajedno, potiču jedni druge u vjeri, itd. Članovi Odbora HBK za mlade su svećenici ili laici povjerenici za mlade iz svake biskupije, te predstavnici redovnika koji se bave mladima. U ime Unije viših redovničkih poglavarica član tog Odbora je s. Damjana.
Sestre uršulinke koje su sudjelovale na susretu bile su s. Ljiljana iz Slavonskog Broda, s.Suzana i s. Damjana iz Varaždina, s. Irena iz Zagreba, s. Ivana od Rovinja i s. Gabrijela iz Bosne i Hercegovine (Zenica). Prvog dana sudjelovali smo u prekrasnoj molitvi krunice i slavljenju Euharistije. Drugi dan susreta sastojao se od misnog slavlja i zajedništva po župama raznih župa.
S. Suzana bila je smještena u Zadru s još 11 različitih župa s oko 500 mladih, vodeći jednu grupu mladih iz Biškupca, a s. Damjana u Slivnici, malom seoskom mjestu kraj Zadra, s još oko 100 mladih ljudi, vodeći grupu mladih iz Margečana. Uživali smo u prekrasnom molitvenom zajedništvu, u pjesmi i zabavi. Zahvaljujemo Bogu za ovu prekrasnu priliku!
Što kažu sudionici?
»Bože, hvala ti na ovome susretu mladih. Svi zajedno svjedočili smo svoju vjeru i pouzdanje u Njega. Jer iako mnogi, jedno smo tijelo, zajedno blagujemo jedan kruh…« Marija Jagić
»Hvala ti, Bože, na ovim danima. Zadrani, a posebno mještani Slivnice pokazali su nam što je zajedništvo. Na ovom susretu mladih najviše me se dojmilo kako su nas mještani primili kao da smo njihovi. Nikad nisam upoznala tako divne, drage i ljubazne ljude. Hvala im na svemu i radi njih će mi susret u Zadru ostati u najljepšem sjećanju. Bog nas ljubi, s nama uvijek ostaje…« Petra Kovačić
»O silan je Bog! Radujmo se, jer snaga je radost u Bogu! Zaista, Bogu hvala na divnom susretu… organizacija i duhovna priprema mladih animatora u Zadru koji su bili na svim skretanjima od parkinga do rive… iako nas je dočekala kiša, nismo gubili povjerenje u zagovor svetaca, a posebno sv. Mihaela… U vremenu sam dodirivala Božju pažnju i ljubav… hvala župi Slivnica na predivnom druženju i ugodnom raspoloženju… hvala don Boži Barišiću za jednostavnost i toplinu kojom nas je počastio sa svojim dragim župljanima… hvala mladima iz Margečana koji su dokazali kako se isplati cijelu godinu duhovno pripremati za ovakav jedan susret da bi i sam susret i putovanje i druženje po župama imao prave duhovne plodove… i bez alkohola i cigarete i bez noćnih izlazaka i diskača radost nije nestala… ona se zapravo udvostručila u druženju po obiteljima malog divnog sela u dalmatinskom kršu… bilo je divno dirigirati mladima koji oduševljeno slave Boga svojom pjesmom i uživaju u sviranju! Hvala za predivno sviranje i pjevanje. HVALA SVIMA!!!« (s. Damjana)
»Ovaj susret mene osobno u potpunosti je duhovno osnažio. Osjetiti prisutnost Boga kod tolikih mladih koji ga molitvom i pjesmom slave poseban je i nezaboravan događaj. Domaćinima u Slivnici svaka pohvala na ljubaznom dočeku!« (Marija Kontek)
(s. Damjana Barbarić)