Svjetski dan mladih u Madridu

JORNADA MUNDIAL DE LA JUVENTUD

Svjetski dan mladih u Madridu 2011.
»Ukorijenjeni i nazidani na Kristu i učvršćeni vjerom.« (Kol 2,7)

u organizaciji Ureda za mlade Varaždinske biskupije i Agencije »Obsido« (14. – 25. 08. 2011.)

Osvrt na engleskom i francuskom na službenim stranicama Rimske unije

Zajedno u Kristu krenuli su na hodočašće mladi Varaždinske biskupije, Sisačke i Bjelovarko-križevačke, a bilo je tu nekolicina mladih iz Zagrebačke, te Požeške i Đakovačko-osječke biskupije, uglavnom studenti u Zagrebu.
Devet mjeseci prije započele su pripreme po biskupijama prigodnim katehezama, a kontakti su uglavnom bili e-mailom. Više stotina mailova kolali su ovih mjeseci dok se konačno nisu svi zajedno sastali 14. 08. i krenuli put Madrida.
Do Španjolske i natrag trebali su proći oko 5000 km.

Molitva, pjesma, kreativno upoznavanje, poticajni filmovi, druženje, svjedočenja, razgovori, upoznavanje povijesti pojedinih gradova, noćenja po hotelima i svetištima, sve im je to pomoglo da im put ne bude naporan, a zajedništvo postane izvor nove snage i poleta. Shvatili su da samo ako su ukorijenjeni u Kristu mogu svjedočiti i biti novo svjetlo ovome svijetu.
Mladi su predivan cvijet kojeg nam je Bog poklonio; i oko tog se cvijeća isplati truditi, jer što ga više njeguješ ono ljepše cvjeta i na kraju budeš obogaćen njegovim mirisom, ljepotom i plodovima koji ispunjaju dušu.
Sa 70 mladih to su iskustvo proživjeli Tihomir Golub, stručni vodič iz agencije, vlč. Branko Koretić, povjerenik za mlade Sisačke biskupije, te s. Damjana Barbarić, uršulinka koja je vodila Varaždinsku biskupiju i sve prijave za Madrid, te stručni pratitelj uz kameru i fotoaparate vlč. Ivica Mađer.
Najnoviji bus na kat, s odličnom amortizacijom lagano je klizio autocestama zahvaljujući izvrsnim vozačima i brizi šefa agencije Gorana Hranjeca.
Prebogatih 10 dana proživjeli su hodočašćeći po mjestima u Francuskoj i Španjolskoj; zajedničke internacionalne ili hrvatske mise zbližavali su ovu ekipu u jedno srce i jednu dušu, ponosni što su Hrvati i to nisu nimalo krili na svim putevima po Lurdu i Madridu. Tu su još Monaco, Monte Carlo, Nice, Montpellier, Carcassonne, San Sebastian, Burgos, Zaragoza, Barcelona, Montserrat, Avignon.

 

Sami dani u Madridu bili su osmišljeni kroz kateheze i prigodne programe za mlade, a moglo se sudjelovati cijeli tjedan ili samo vikend. Ova je grupa sudjelovala u petak, subotu i nedjelju.
Mnogi su čuli kako je na samom bdjenju 20. 08. počela padati kiša i digao se silan vjetar… vrlo znakovito. Papa Benedikt XVI. prekinuo je govor u sljedećih 20-tak min, jer je bilo nemoguće bilo što govoriti od silnog vjetra i kiše koja se spustila na dva miliona mladih na aerodromu Cuatro Vientos u Madridu, a što nitko nije očekivao budući da je cijeli dan bilo vedro i jako vruće, preko 40 stupnjeva. Neki su pokisli jako, neki manje, vjetar koji je kasnije nastavio puhati, srećom bio je jako topli, tako da je sve i posušio. Bogu hvala noć je bila vedra s mnoštvo zvijezda na nebu. Papa je bio ponosan na mlade i pozvao da mole, bilo bi zaista teško da je kiša nastavila padati cijelu noć… No, Bog je uslišio molitve…
Bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim u potpunoj tišini. Bilo je zadivljujuće klečati u tom mnoštvu čitavoga svijeta koje šuti pred živim Bogom zajedno s papom, biskupima, svećenicima i redovnicama cijeloga svijeta.
Bilo je možda previše očekivati da će se program nastaviti cijelu noć. Sve je prepušteno na volju svakoj grupi kako će osmisliti cijelu noć na otvorenom. Mnogi su od umora i traženja lunch-paketa ubrzo nakon smještaja na polju zaspali u vrećama za spavanje. Sam je aerodrom ogroman, od jednog do drugog ulaza na neka polja trebalo je pješačiti i do 5 km.
U nedjelju ujutro slavili su misu, koja je uglavnom bila latinsko-španjolska, tako da, nažalost, mnogi nisu sve razumjeli… no, ono što je sve zaprepastilo, na toj misi nije se dijelila pričest… koji su razlozi bili, nisu se saznali iz pouzdanih izvora, te se čežnja za euharistijskim Isusom produbila do sljedećega dana u Zaragozi gdje su u kripti katedrale imali svoju misu na hrvatskom i gdje su se svi pričestili i zajedno u Kristu slavili i pjevali na hrvatskom jeziku.
Od svega ovoga puta, najvažniji dio događao se u busu i u špilji ukazanja BDM u Lurdu. Bilo je predivno slušati svjedočenja mladih u busu koji su ovo hodočašće doživjeli kao pravu duhovnu obnovu, postali istinski bliski, te im želimo da prijateljstvo koje je nastalo, a o kojem se neće pisati, raste do sve punine Kristove.

Monaco...

Dragi mladi prijatelji, hvala vam za svaki osmijeh i radost, pa i onda kad ste morali spavati u školi na hodniku, tuširati se u kupaćim kostimima na igralištima Madrida, kad niste dobili hranu na vrijeme i kad ste morali trpjeti neorganizaciju smještaja; gužvu i vrućinu pred metroom. Vaša želja da budete pravi kršćani neka bude izazov mnogim vašim vršnjacima, ne bojte se svjedočiti da je za kvalitetan život potrebno silaziti u dubinu i tišinu vlastitoga srca.
Ovo hodočašće ima duboke i divne plodove, a za njih se trebalo i pretrpjeti neke stvari pa i pogriješiti, jer je i ono, koliko Božje, uvijek i ljudsko djelo, i kao takvo za organizatore uvijek prilika da pogriješe i krivo procijene. Neka vas dragi Bog čuva za sebe, ne bojte se uvijek Mu se vraćati, ma kako god vas put daleko odnio… jer On ljubi i svakoga od nas poziva: »Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode…« (Mt 28,19) geslo koje je papa izabrao za Svjetski dan mladih 2013. u Rio de Janeiru.
A do tada, prihvatite se svojih zadataka… snaga i prava utjeha Duha Svetoga bila sa svima vama!
¡Que Dios les bendiga!  (Bog vas blagoslovio!)
Što kaže Martina, volonterka varaždinske biskupije u Madridu o susretu s papom? »Papa je trebao doći u kamp gdje su bili smješteni svi volonteri između 17h i 18h popodne 20. 08. 2011. Mi smo u tu dovranu došle barem 2,3 sata prije da zauzmemo mjesto uz ogradu kako bi ga barem onda vidjele. To je bilo nekako najopuštenije druženje i čekanje. Kada je Papa dolazio uzbuđenje je raslo. Provozao se kroz cijelu dvoranu u papamobilu. Kada se približavao nama, mi pošto smo bile uz ogradu, veoma lako nas se moglo opaziti, tada smo sve glasnije pozdravljale Papu te smo pokazivale visoko zastavu. On kako je blagoslivljao sve mlade koji su ga vjerno pozdravljali, okrenuo se i prema nama, mi smo sve jače i jače vikale i skakale, tada nas je zamjetio, pogledao zastavu, pa nas i začuđeno se nasmijao. Kada je vidio našu zastavu u njegovim očima i na njegovom licu moglo se vidjeti oduševljenje i radost, jer duboko vjerujem da ga lijepe uspomene i sjećanja vežu za Zagreb i susret sa mladima na trgu. Ovaj susret sa Papom, zaista je obilježio moj Svjetski dan mladih u Madridu.«

(dM)

Cuatro Vientos... Madrid

POZIV U RIO DE JANEIRO


Jesus Christ you are my life (m. Frisina) JMJ 2011. Madrid