Treća korizmena nedjelja

Treća korizmena nedjelja: Bože, izvore milosrđa i sve dobrote, odredio si lijek našim slabostima: post, molitvu i djela ljubavi. Priznajemo da smo grešni. Savjest nas optužuje. Molimo te: iskazuj nam uvijek svoje milosrđe. Po Gospodinu.

Kao na prštavu gorsku rijeku dolazim uzbiban k Tebi, svome Izvoru, dopuštajući da mi iskonsku žeđ utaže valovlja tvojih obazrivih Dodira.
Nježnošću samo Tebi svojstvenom cjelivaš bolna mjesta u meni što mi priječe zanosnost koju si u mene utkao još u sigurnosti majčinoj. 
Dopuštam Ti da me obuzimaš Sobom i oduzimaš najgorem meni.
Oplahnut Tvojom Milom Dobrotom razumijem da si Onaj čija je oznaka, rekli bi Hebreji, rahamim, čime se označava maternica i majčinska nježnost.
Nisi gnjevni despot, niti sitničavi tiranin koji me gazi svojom lažnom zahtjevnošću cijedeći komarca sitničavosti i propuštajući stado deva istinitih datosti.
Osjećam i znam da mi uvijek iskazuješ milosrđe.
Sve što je dobro, od Tebe je. Dao si lijek našim slabostima.
U pravilu su gorki i neukusni, no to im ne umanjuje, već dapače, povećava učinkovitost.
Post, molitva i djela ljubavi nisu (uvijek) nešto što činimo s lakoćom, ali nas vrlo uspješno oslobađaju  đavolskih klopki i pomažu (nam) u oslobađanju krivih natruha u našem »ja«, kako se god kome sviđa.
Savjest nam govori da smo grešni kad god se uspoređujemo s Onim koji  nam je Sebe i blagost svog Oca ostavio kao uzor i normu ponašanja i djelovanja.
(vlč. Zvonimir Badurina)