»Ovo je trebalo činiti, a ono ne zanemariti«

Što to treba činiti? Što je to najvažnije? Pravednost i ljubav Božja. (Lk 11, 42a)

Isus nas poučava što treba činiti: biti ravan, istinoljubiv, govoriti što misliš, ne biti licemjer (usp. Lk 12,1-3)

Priznati se Kristovim, jer kaže Isus: „Tko mene zaniječe pred ljudima bit će zanijekan, pred anđelima Božjim.“ (Lk 12, 9) Kako je strašno zvučalo Petrovo nijekanje poznavanja Isusa: „Ne znam toga čovjeka“(Mt 26,72), a kako će tek strašno zvučati Isusovo nijekanje poznavanja nas, ako mi na zemlji zaniječemo Njega. Petar je ispravio svoju pogrešku i na kraju životom platio i posvjedočio pripadnost Isusu.

Kloniti se i čuvati svake pohlepe (Lk 12,15), jer koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje. Pouzdavati se u providnost, jer tko to od nas zabrinutošću može svome stasu dodati lakat? (usp. Lk 12,25) Zna Otac sve što nam je potrebno (usp. Lk 12,30)

A što je to što ne bismo trebali zanemariti? Zakon i njegova pravila, njegovo slovo: dati što smo dužni, na što smo se obvezali. „Namirujete desetinu od metvice i rutvice i svake vrste povrća…“ (Lk 11, 42) Ovo je ono što ne treba zanemariti.

To dvoje je poput fasade i unutrašnjosti kuće. Ne možemo reći da fasada nije važna, da je možemo zanemariti. Ako fasada nije dobra može se to odraziti na unutrašnjost kuće. Živ mi je primjer moje obiteljske kuće, gdje je fasada, premda je sasvim u redu i prilično dobrog izgleda, a ipak budući da nema potrebnu izolaciju, prouzročila prodiranje vlage u unutrašnjost kuće u kojoj, u pojedinim prostorijama, zbog crnih mrlja na zidovima, čovjek može osjetiti nelagodnost. Prije dvadesetak godina kad smo stavljali fasadu, ona je bila dostatna, boljih nije ni bilo i unutrašnjost je sve do sada bila dobro uščuvana. Međutim sada se pokazalo potrebnim da se u fasade stavi jača i bolja izolacija.

Ako primijenimo ove pojmove na nas ljude, na čovjeka i ako uzmemo da je fasada ono što ne smijemo zanemariti: pravila i slovo zakona te da nam ona služe poput izolacije od utjecaja koji nam prijete izvana i da nam ona žele sačuvati unutrašnjost, onda su ona i te kako dobro došla, ali nisu dostatna, jer ona čuvaju unutrašnjost, a nju tek treba dotjerati. U unutrašnjosti treba razmjestiti pravednost, milosrđe, vjernost i ljubav Božju. A taj interijer se dobiva zajedno s kućom. Na nama je samo održavanje – to je ono što trebamo činiti – održavati interijera, a fasadu ne zanemariti.

s. Ksenija Leko