Podloga za nešto lijepo

„Potpuno predanje Bogu“ – u nekima to izaziva divljenje, u nekima strah, u nekima odbojnost. A u vama? Već neko vrijeme razmišljam o tome kako približiti djeci, koju poučavam u vjeri, ovu istinu: da je garancija naše sreće i životnog uspjeha – potpuno se predati Bogu. Djeca vam ne vole fraze, oni vole, kao i mi stariji, govor u slikama. I na pamet mi je pala jedna slika na temu potpunog predanja Bogu.

Svakom čovjeku je darovana sloboda, može upravljati svojim životom sam, ili može prepustiti život Bogu da On upravlja njime. Zamislite da Bog pred vas stavi oko 30 000 puzzli i kaže vam: „Ovo su puzzle tvog života, dani tvog života. Imaš pravo na slobodan izbor. Možeš sam uzeti puzzle u svoje ruke i slagati sliku svoga života, ali bez predloška, jer on je u meni ili ih prepustiti meni da ih ja slažem. Samo jedna napomena: puzzle tamnih boja predstavljaju tvoje neuspjehe, razočaranja, patnje, a puzzle svjetlijih tonova su dani tvojih uspona, radosti, sreće, zadovoljstava. Možeš birati uzeti ih ili ostaviti meni da ih ja slažem“
I što biste vi izabrali? Uzeli biste život u svoje ruke? Da li biste zadržali puzzle tamnih boja ili bi ih udaljili daleko od sebe? I kakva bi slika vašeg života izgledala? Svijetla, bezizražajna, bez i jedne tamne boje?
U ovome je stvar predanja Bogu: prepusti svoje dane Onome koji u sebi ima zamisao prekrasne slike tvoga života. Znaj da će On znati dobro rasporediti „boje“ na tvojoj slici i kad dođu teški dani sjeti se da su oni samo podloga za nešto lijepo. 
s. Ksenija Leko