Rovinj - proslava sv. Anđele 2014. g.

Rovinj, (IKA) - Koncelebriranim misnim slavljem u rovinjskom oratoriju 27. siječnja svečano je proslavljen blagdan sv. Anđele Merici, utemeljiteljice reda uršulinki. Misno slavlje predvodio je preč. Rikardo Lekaj, župnik u Poreču i porečki dekan, a prigodnu homiliju održao je preč. mr. Milan Zgrablić, župnik rovinjske župe sv. Eufemije i dekan Rovinjsko-kanfanarskoga dekanata.

Misno slavlje je uz gitarsku pratnju glazbeno animirao rovinjski kantautor Davor Terzić a pjevale su članice udruge Anđeline prijateljice, koje su čitanjem razmišljanja i molitvi po zagovoru sv. Anđele upotpunile razne trenutke misnog slavlja. Misa je završena, u Rovinju uobičajenom, molitvom po zagovoru sv. Eufemije, zaštitnice grada.
U Rovinju se već desetak godina okupljaju Anđeline prijateljice, a od nedavno se desetak obitelji okuplja na susretima Obitelji svete Anđele. Osim toga u osnivanju je i Mericianska mladež. Svi ti oblici okupljanja koji se odvijaju po okriljem sestara uršulinki, te uz duhovnu asistenciju župnika i drugih svećenika, posebnu pozornost pridaju sakramentalnom životu, pomaganju u svim aktivnostima župne zajednice te širenju duhovnosti sv. Anđele u domove i obitelji. Sve udruge prožete su riječima sv. Anđele – "blagom, nježnom rukom uklešite svakoga u svoje srce, i temelj svega neka bude ljubav."
U rovinjskoj zajednici sestara uršulinki trenutno djeluju i žive pet sestara: s. Valentina Milovec, s. Paulina Tkalčec, s. Ivana Šango, s. Janja Ereiz i s Andreja Dujić. U Hrvatskoj sestre uršulinke djeluju od 1703. a trenutačno družba ima sedamdesetak sestara u sedam zajednica.