Pula: Predstavljanje sestara uršulinki iz Rovinja

U Puli, u kapeli Milosrdnog Isusa, u petak 22. siječnja, četiri sestre uršulinke iz Rovinja predstavile su svoju utemeljiteljicu te nastanak, povijest, sadašnjost i karizmu svog reda. Predstavljanje je održano u sklopu niza takvih susreta koje povodom Godine posvećenog života mjesečno organiziraju sestre Milosrdnog Isusa, u prigodi susreta Štovatelja Božjeg Milosrđa.

Nakon uobičajenog uvodnog duhovnog dijela susreta s čitanjem ulomka evanđelja i krunicom Božjeg milosrđa okupljenima se obratila s. Andreja Dujić, glavarica rovinjskog samostana. Trenutno su u rovinjskom samostanu: s. Andreja Dujić, glavarica, s. Janja Ereiz, s. Valentina Milovec i s. Paulina Tkalčec.

S. Andreja je predstavila životni put sv. Anđele Merici, s naglaskom na pojedine aspekte njezinih uputa koje je ostavila svojim sestrama redovnicama. Sv. Anđela djelovala je u 16. st te se posebno brinula za mlade koji su u teškim socijalnim prilikama ratnoga vremena bivali lake žrtve nemorala.

Slijedom jednog mističnog iskustva osnovala je, iako nevoljko, no iz poslušnosti, Družbu sv. Uršule, družbu djevojaka koje su živjele posvećeni život, sa zavjetom djevičanstva, ali u svijetu, u svojim obiteljima i na svojim radnim mjestima. Ubrzo je dobila brojnu sljedbu.

Družbu je stavila pod zaštitu sv. Uršule, koja ju je oduševila nizom vrlina i kreposti, te otuda dolazi i ime reda. Kasnijim razvojem povijesti Crkve Družba prerasta u Red sv. Uršule koji je neko vrijeme čak imao i strogu klauzurnu formu, a nakon tridentinskog koncila ukinuta im je klauzura te redovnice bivaju raspoređene u župe gdje su često aktivne i na području odgoja i obrazovanja. U vrijeme klauzure samostani su bili autonomni no s vremenom se uvidjela potreba za ujedinjenjem i tako su pripojeni Rimskoj Uniji Reda sv. Uršule.

„Uršulinska duhovnost izvire iz evanđelja i crpi iz svega duhovnog bogatstva Crkve. Za uršulinku je Krist sve, kao što je to bio i sv. Anđeli Merici. Djevičanska posveta oblikovala je sav njezin život. Za Anđelu je Krist bio jedina ljubav, jedino blago, jedini Ljubitelj, jedini Zaručnik, Jedini...“, naglasila je s. Andreja.

U nastavku je red sestara uršulinki predstavljen i prigodnom pps prezentacijom. S. Andreja je okupljenima predstavila ukratko i druge samostane uršulinki u Hrvatskoj, a zatim ispričala povijest svog osobnog zvanja. Nakon nje još je jedna sestra iznijela svjedočanstvo svoga zvanja, s. Paulina, koje je ostvarila svoju želju unatoč protivljenju roditelja. Posljednja je svoje svjedočanstvo izrekla s. Valentina, koja je ušla u samostan uršulinki kada je Red imao još formu stroge klauzure. Željela je upravo klauzuru, no kratko nakon njezina ulaska red ukida klauzuru, i tako je već 47 godina aktivna po raznim župama. Spomenuta je i s. Klaudija, uršulinka iz Đakova koja je umrla na glasu svetosti i za koju je u tijeku postupak za beatifikaciju.

Predstavljanje je završeno s nekoliko prigodnih pjesama na temu karizme Reda, a za kraj su sestre okupljenima podijelile 'duhovne bombone' s mislima sv. Anđele Merici i informativne materijale o samostanima svoga Reda diljem Hrvatske.

U Rovinju, uz sestre se razvila i laička grana uršulinskog nadahnuća, pokret Anđeline prijateljice, kojeg čine djevojke i udate žene koje žive duhovnost sv. Anđele. U Rovinju djeluju dvije zajednice koje se sastaju jednom mjesečno.

(Foto: D. Fattorich)