POZIVAONICA-formacija

POZIVAONICA –Kako u zajedništvu i povezivanju talenata ostvariti ono na što nas Bog poziva?
Trodnevni trening program POZIVAONICA na temu otkrivanja svojih talenta, osluškivanje srca i ostvarivanje poziva održao se od 16. do 18. 1. 2015. u Duhovnom centru „Dom Sv. Anđele“ u Varaždinu. Program je vodila Ivona Zgrabljić, voditeljica tvrtke Edukator Kreator, centra Talent4You – Kršćanskog centra za razvoj talenata i vještina te idejna začetnica programa Edukator ID – prvog modula Pozivaonice, a program se bavio temama kao što su talenti, tipovi temperamenta, motivatora, interesa i aktivnosti. Sve to može nam pokazati čežnje i nagnuća srca kroz koje mladi mogu nazirati obrise poziva u društvu i zajednici.

Na POZIVAONICI su sudjelovali voditelji timova zajednice mladih „Božja pobjeda“ i voditelji Studentskog katoličkog centra – SKAC-a iz Zagreba te drugi članovi i pozvani vjernici i mladi ljudi. Ovaj program podržao je don Damir Stojić, studentski kapelan, pater Ike Mandurić, duhovnik SKAC-a i vlč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Svojim sudjelovanje, duhovnim vodstvom te katehezama o stvaranju čovjeka, pozivu i talentima upotpunili su trodnevni program.Osim programa koji je kroz različite upitnike, igre i vježbe poticao na duboko promišljanje o sebi, svojim posebnostima i jedinstvenostima, poticao je i na promišljanja o različitostima svake pojedine osobe, pouzdanju u Boga i molitvi kako bi, kroz prihvaćanje sebe i jedni drugih, svi zajedno mogli činiti velike stvari u Kristu, u Crkvi, zajednicama i radu s mladima.
Susreti su započimali i završavali uz pjesmu, klanjanje, molitvu ili svetu misu. Na ponovnim susretima u Zagrebu, razmatrat će se o plodovima ovog susreta, za koje vjerujemo da su veliki, ako je suditi po iskrenom i dubokom ganuću o kojem su mnogi sudionici svjedočili.

Iskustva polaznika:
Doživljavam da ovakvim programom upoznavanja sebe, ruše se sve predrasude o nama samima do kojih dolazimo uspoređujući se s drugima. Nema boljeg načina da bilo koga ohrabrimo da zavoli sebe od ovoga. Ova metoda nam ne teoretizira o tome kako je svatko vrijedan, nego svakome pokaže njegove posebnosti.
Grupni rad je pomogao da se svatko oslobodi predrasuda o drugima, prihvati različitost svakog temperamenta i otkrije njegovu vrijednost i ljepotu.
Kao svećeniku, mislim da su ovakvi programi izuzetno podobne za duhovnu obnovu na ovom području. Ali, i sami duhovnik se inspirira na onome što uviđa kao polaznik programa. Nema toga kome ovo ne bi trebalo. Možda svećenicima, novacima i bogoslovima najviše.

pater Ivan Mandurić

Prije svega, držim, da je ovaj program jako koristan mladima koji su aktivni u različitim crkvenim zajednicama. Oni već imaju duhovnu podlogu, ali im možda nedostaje educiranosti o dinamici zajednice; njezinim različitostima, odnosima unutar tima i načinu komunikacije. Upravo zbog toga se, nerijetko, događaju poteškoće, sukobi i postavljanje krivih ljudi na kriva mjesta. Vaš program pomaže jednoj zajednici da se bolje upozna svaki pojedinac s njegovim talentima i jakim stranama. Program, također, pomaže da iskrenost komunikacije poraste i da bolje razumijem drugu osobu u njezinoj jedinstvenosti.
Drugi važan doprinos jest povezivanje samih zajednica „Božja pobjeda" i „SKAC" između sebe. Iako imaju različite programe one imaju isti poziv (evangelizacijski, karitativni i formativni). Dobro je što su se bolje međusobno upoznali i razmijenili iskustva. Na taj način svi rastemo u eklezijalnosti (crkvenosti). Sada će se oni vama moći obratiti i za druge potrebe njihovih zajednica.

Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa

Ovaj vikend me uistinu iznenadio i otvorio mi cijelo jedno novo područje za koje nisam ni znao da postoji. Spoznaja o različitostima temperamenata, talenata, vrsta inteligencije me ugodno iznenadila i uistinu ohrabrila. Osobno sam doživio radost jer sam se prepoznao u mnogim stvarima i shvatio kako me braća i sestre mogu nadopuniti tamo gdje sam slab jer je njih dragi Bog upravo tamo ojačao. Vjerujem da će nam ova spoznaja o različitostima pridonijeti boljem razumijevanju u našim obiteljima i zajednicama te jačanju zajedništva na koje nas Bog poziva. Hvala timu Edukatora i dragom Bogu koji nas svakodnevno iznenađuje svojom očinskom brigom i ljubavlju.
Marko Blagović, Božja pobjeda