Zg-Gračani - proslava sv. Anđele 2014. g.

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANĐELE U GRAČANIMA, 27. 01. 2014. g.
Hladna je siječanjska gračanska večer, naša draga, drevna župna crkva prekrivena je snijegom i okovana ledom, a vjernici s nekim posebnim žarom hrle na sv. misu. Pred oltarom je izložena velika slika sv. Anđele (kažu, jedina slika sv. Anđele u nekoj hrvatskoj župnoj crkvi). Uz nju je prekrasni buket bijelih ruža i gračanski domači ručnik - kao iskaz posebne časti i ljubavi gračanskih vjernika prema svetici - jer bijele ruže, a tako i domače ruho, stavljaju na oltar samo u najsvečanijim prigodama, samo za najveće blagdane...

I opet je sv. Anđela okupila vjernike gračanske župe u velikom broju i još većem veselju na svoj blagdan. Svečanu sv. misu predvodio je župnik fra Mirko Kralj, a koncelebrirao je fra Nikola Barun, nekadašnji gračanski župnik. Misnu nakanu Prijateljice sv. Anđele namijenile su za posebno im dragu s. Anđelku, kao i sve druge preminule uršulinke.
Radosni smo i počašćeni što je i ove godine blagdan sv. Anđele s nama proslavila i provincijalna glavarica, s. Jasna. Pjevanje je predvodio Župni dječji zbor sv. Anđele. Fra Mirko Kralj u propovijedi se osvrnuo na Anđelin život, njezino djelovanje u vremenu u kojemu je živjela, na njezine kćeri – sestre uršulinke te Prijateljice sv. Anđele kojih u našoj župi ima blizu pedeset i koje su, uz sestre, pravi blagoslov za župu. No naglasio je da sv. Anđela govori i svima ostalima, da su njezin primjer i njezine riječi univerzalne i jednako aktualne i danas. A da se Anđelina karizma doista širi i u ovom vremenu, dokaz su brojni župljani koji su se za blagdan okupili na misi, ali i koji su u lijepom broju dolazili svih ovih devet dana priprave za blagdan.
Pripremali smo se, kao i uvijek, devetnicom sv. Anđeli koja se poklapa s molitvenom osminom za jedinstvo kršćana, tako da su ovi dani bili doista posebni. Uz molitvu krunice, litanija i molitve sv. Anđele, svake smo večeri čuli po jedno duhovno razmišljanje Prijateljica sv. Anđele napisano na temelju Anđelinih Spomena. Iznenadili smo se koliko se novoga još može čuti, koliko se međusobno možemo duhovno obogatiti na riječima koje nam se čine već dobro poznatima. Nastojali smo da od naših riječi imaju koristi i oni koji Anđelu možda ne poznaju tako dobro kao Prijateljice sv. Anđele, nastojali smo je približiti svim župljanima. Potom je slijedila pjevana sv. misa koju smo završavali s pjesmama posvećenim sv. Anđeli. U sklopu devetnice imali smo i klanjanje prožeto mislima i porukama sv. Anđele koje je za tu prigodu priredila s. Bogoljuba. Pod njezinim duhovnim vodstvom i praktičnim napucima, organizaciju devetnice preuzela je Sanja Jurić, uz svesrdnu pomoć Prijateljica sv. Anđele,  ali i brojnih drugih župljana čija srca jednako radosno pjevaju jer sveta je Anđela sa svima nama.
Nakon blagdanske svete mise ostali smo u radosnom zajedništvu u našoj maloj župnoj dvorani, koja je na Anđelin blagdan tradicionalno najispunjenija u godini. I opet su brojni župljani spontano doprinijeli ovom druženju slanim i slatkim delicijama, a najljepše je što se nikome nije žurilo otići i što je dvoranom odzvanjao smijeh.
Sv. Anđela doista donosi vidljive plodove u naše živote, u našu župu: siječanj je ljudima obično dug, sumoran, težak..., a svima nama okupljenima oko sv. Anđele on je postao vrijeme posebne milosti, blagoslova, iskrene radosti i pravoga kršćanskoga zajedništva.
(tekst: Dubravka Šelendić, Prijateljica sv. Anđele iz Gračana)