Izložba dječjih likovnih radova 'S križem do Uskrsnuća'

U petak, 04. travnja 2014. u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu svečano je otvorena izložba dječjih likovnih radova na temu »S križem do Uskrsnuća«. Izložba predstavlja izvorni projekt Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupijskog pastoralnog Instituta kojem je cilj dati zajednički doprinos novoj evangelizaciji na koju poziva crkveno vodstvo, potaknuti djecu osnovnoškolske dobi na dublje uranjanje u otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća kroz nove mogućnosti katehiziranja i kroz sve to poticati promicanje župne kateheze.

Povjerenstvo za župnu katehezu je još početkom veljače u sve župe Nadbiskupije poslalo poziv na sudjelovanje na ovom natjecanju za katehizante osnovnih škola. Svaka župa je mogla poslati najviše 6 dječjih radova. Na natjecanje je poslano 125 radova iz 27 župa Nadbiskupije. U ocjenjivačkoj komisiji bili su prof. Hrvoje Ljubić, mr.sc. Smiljana Domac-Ceraj, dr.sc. Iva Ceraj i vlč. Željko Lovrić. Za izložbu su izdvojili 40 najuspješnijih radova od kojih je šest nagrađenih (3 iz nižih i 3 iz viših razreda OŠ), šest pohvaljenih i 28 zapaženih.
I djeca iz župe sv. Petra u Zagrebu koja dolaze na župnu katehezu sudjelovali su sa svojim likovnim radovima na natjecanju. Izabrano je i izloženo svih šest njihovih radova od kojih je jedan nagrađen, dva pohvaljena i tri zapažena.
Nagrađen (2. mjesto): »Posljednja večera«, Emma Boršo, 4. razred
Pohvaljeni: »Veronika pruža Isusu rubac«, Klara Ivić, 3. razred
        »Cvjetnica«, Bruna Morić, 5. razred
Zapaženi: »Isus pada pod križem«, Kristina Omerzo, 8. razred
        »Isusovo uskrsnuće«, Nika Žegarac, 4. razred
        »U križu je pobjeda i snaga«, Ivan Pavao Popović Ferrara, 4. razred

Izložbu je otvorio i nagrade podijelio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je u svom govoru rekao: »Lako je nacrtati križ ili prazan grob, ali kako nacrtati ljubav koja je jača od smrti na križu; kako naslikati život koji je jači od kamena na grobnim vratima? To se ne može bez ljubavi i bez vjere, a djeca su to upravo prikazala ovdje. I kad gledamo njihove poteze, koji nam se možda čine i nevješti jer su primjereni njihovoj dobi, ipak snaga kojom progovaraju snaga je ljubavi i vjere koju nose u svojim srcima. ... Ne znam hoćete li postati veliki umjetnici, ali siguran sam da ste već sada veliki umjetnici vjere. To ste pokazali ovdje i na tome vam čestitam.«
Otvorenje izložbe je glazbom i pjesmom pratio zbor mladih »Capella Miecoles« s Pantovčaka.
Izložbu je moguće pogledati do 30. travnja 2014. u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a. (s. J.P.)